Ciasto 3-bit na herbatnikach

Ostatnio jak wiecie szukam ciasto prostych, nieskomplikowanych, mało pracochłonnych i czasochłonnych i najlepiej bez pieczenia. Dlatego postanowiłam wypróbować kolejne  bardzo popularne ciasto bez pieczenia czyli 3 bit. Może już robiliście, a jeśli nie to polecam. Wystarczy zaledwie kilka składników, noc w lodówce i mamy pyszny deser do popołudniowej kawy. Przepis od znajomej z moimi modyfikacjami.

ciasto, 3 bit, deser, kajmak, herbatniki, bernika, kulinarny pamietnik

Ciasto 3-bit na herbatnikach

masa budyniowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 180 g miękkiego masła
dodatkowo:
  • około 400 g herbatników
  • 1 puszka masy krówkowej (kajmak)
  • 500 ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 1 śmietan-fix
  • 1 gorzka czekolada


Przygotować masę budyniową. 1 i ½ szklanki mleka zagotować razem z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić mąki oraz żółtka. Dokładnie wymieszać, a następnie wlać do gotującego się mleka. Zmniejszyć ogień i gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając najlepiej rózgą. Gęsty budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą, dzięki czemu na powierzchni budyniu nie pojawi się kożuch, gdy zacznie stygnąć. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. 
Miękkie masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Stopniowo po łyżce dodawać budyń cały czas miksując, do uzyskania jednolitego kremu.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fix.
Złożyć ciasto. Dno formy (u mnie 24x36) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć porcję herbatników. Na herbatnikach rozsmarować masą krówkową (można ja wcześniej podgrzać w garnuszku będzie się łatwiej rozprowadzać), przykryć drugą warstwą herbatników. Następnie rozprowadzić masę budyniową, przykryć kolejną warstwą ciastek. Na wierzch ciasta wyłożyć bitą śmietanę. Całość posypać startą, gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. 

ciasto, 3 bit, deser, kajmak, herbatniki, bernika, kulinarny pamietnik

ciasto, 3 bit, deser, kajmak, herbatniki, bernika, kulinarny pamietnik


1 komentarz:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger