Lasagne pomidorowo-mięsna

Kto nie kocha kuchni włoskiej? Chyba nikt nie ma takich osób, bo tak samo jak kochamy kotlety schabowe tak samo kochamy pizze czy lazanię. My też nie jesteśmy wyjątkiem i rzadko co prawda ale jadamy, najlepiej w domowej wersji. Dzisiaj klasyka, czyli lasagne z pomidorami i mięsem. Nie jest to wcale danie skomplikowane, trudne, wymaga tylko troszkę czasu i serca. Jeśli to macie to na pewno wyjdzie Wam przepyszna włoska uczta. 

lazania, lasagne, mieso mielone, wlochy, bernika, kulinarny pamietnik, zapiekanka, pomidorwy, wolowina

Lasagne pomidorowo-mięsna
  • makaron płaty do lasagne  (ja użyłam 11 szt) 
  • ser (u mnie gouda)
sos mięsny:
  • 500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • pieprz świeżo mielony
  • sól
  • oregano otarte łyżka (albo 1 łyżka suszonego)
  • bazylia łyżka suszonej
  • słoiczek domowej passaty pomidorowej albo szklanka kupnej
  • puszka pomidorów krojonych
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
sos beszamelowy
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • mleko ok. 1,5-2 szklanek 
  • pieprz ziołowy szczypta
  • szczypta soli (wg uznania)




Przygotować sos mięsny: Na patelni na oliwie/oleju podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone. Wszystko smażyć na małym ogniu kilka minut aż mięso straci swój surowy kolor. Wlać wino, smażyć chwilę aż odparuje. Dodać passatę, pomidory z puszki, pieprz, sól, oregano oraz bazylię. Przykryć i dusić ok 15 minut, aż powstanie gęsty mięsno-pomidorowy farsz. Odstawić.
Sos beszamelowy: Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, wymieszać rózgą, stopniowo wlewać zimne mleko, cały czas mieszając. Im dłużej będzie się mieszać, tym sos będzie bardziej jednolity, gładki. Ja sos robię bardziej na oko żeby nie był za gęsty ani za rzadki. Dodać do smaku szczyptę gałki, soli i trochę pieprzu. Jeśli sos ma grudki to wystarczy go przetrzeć przez sitko. 
Przygotować makaron. Każdy płat makaronu wrzucić do gotującej się,  osolonej wody na 2 minuty, wyjąć, odcedzić i ułożyć na desce lub talerzu. 
Ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach. 
Składanie dania.
Na dnie naczynia rozprowadzić trochę sosu beszamelowego. Na to ułożyć porcje makaronu. Posmarować sosem beszamelowym. Następnie wyłożyć połowę sosu mięsnego. Posypać warstwa sera. I ponownie porcja makaronu, sosu beszamelowego, sosu mięsnego, sera. Przykryć warstwą makaronu. Na nim rozprowadzić resztę sosu beszamelowego, posypać serem i oregano. Oczywiście warstw możecie zrobić więcej np 3 lub 4.  
Foremkę przykryć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 40-45 minut. Przed końcem pieczenia można zdjąć folię  i ostatnie 5 minut piec bez przykrycia. Po wyjęciu odczekać 5 minut, zanim pokroimy na porcje. Smacznego.

lazania, lasagne, mieso mielone, wlochy, bernika, kulinarny pamietnik, zapiekanka, pomidorwy, wolowina

lazania, lasagne, mieso mielone, wlochy, bernika, kulinarny pamietnik, zapiekanka, pomidorwy, wolowina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger