Ciasto świąteczne portugalskie Bolo Rei

Bolo rei to tradycyjne, portugalskie ciasto przygotowywane w okresie świąt Bożego Narodzenia oraz 6 stycznia na Trzech Mędrców (Trzech Króli). Bolo-rei pochodzi od francuskiego ciasta królów (np. duża brioszka przygotowywana w okresie Bożego Narodzenia i na święto Trzech Króli), które dotarło do Portugalii w XIX wieku. Ciasto to okrągły placek z dużą dziurą w środku, przypominającą koronę pokryty karmelizowanymi i suszonymi owocami. 
Słodkie i syte ciasto. Warte przygotowania chociaż raz. Przepis i wskazówki jak zrobić zaczerpnęłam od Łukasza z Food2. 

bolo rei, ciasto, drozdze, bakalie, pomarancza, trzech kroli, bernika, kulinarny pamietnik

Ciasto portugalskie na Trzech Króli Bolo Rei

ciasto:
  • 750 g mąki
  • 100 g cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 50 g świeżych świeżych drożdży
  • 150 ml letniej wody
  • 250 ml wina Porto
  • 3 jajka 
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • szczypta soli
  • 200 g orzechów 
  • 200 g suszonych i kandyzowanych owoców (wiśnie, morele, rodzynki żurawina)
kandyzowana pomarańcza:
  • 200 g cukru
  • 100 ml wody
  • 1 pomarańcza 
dodatkowo:
  • orzechy
  • pomarańcze i suszone owoce do dekoracji
  • syrop z kandyzowanej pomarańczy
  • łyżka dżemu brzoskwiniowego


Pomarańcza:
Pomarańczę dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Pokroić ją na plastry. W rondelku zagotować cukier wraz z wodą, włożyć plastry pomarańczy i gotować przez około 30-40 minut. Pomarańcze wyjąć, a syrop odstawić na później.


Ciasto:
Suszone morele i inne duże owoce pokroić na mniejsze kawałki, połączyć z resztą kandyzowanych owoców i orzechami, zalać winem Porto ok 150 ml. Odstawić na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Odsączyć na sitku z nadmiaru wina. 


Drożdże wymieszać z letnią wodą, 1 łyżką cukru i 2-3 łyżkami mąki. Przykryć i odstawić na 10 minut aż drożdże zaczną pracować. 


W misce wymieszać resztę mąki, cukru i sól. Wbić jajka, dodać skórkę otartą z pomarańczy, wlać zaczyn oraz ok. 100 ml pozostałego Porto. Ciasto wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Po około 5 minutach dodawać stopniowo miękkie masło cały czas wyrabiając. Gdy ciasto stanie się gładkie i błyszczące, dodać do niego bakalie, wymieszać. Uformować kule, przykryć ściereczką i na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Na omączonym blacie/stolnicy zagnieć ponownie wyrośnięte ciasto i uformować z niego wieniec o średnicy około 30 cm. W środek włożyć metalowy okrąg (u mnie foremka do wycinania kółek, dzięki czemu powstanie wieniec w otworem w środku. Ułożyć go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do kolejnego wyrośnięcia.

bolo rei, ciasto, drozdze, bakalie, pomarancza, trzech kroli, bernika, kulinarny pamietnik

 Wyrośnięte ciasto ozdobić kandyzowanymi plastrami pomarańczy i bakaliami.


bolo rei, ciasto, drozdze, bakalie, pomarancza, trzech kroli, bernika, kulinarny pamietnik

Wieniec wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 40-50 minut do suchego patyczka.


Upieczone ciasto Bolo Rei posmarować podgrzanym syropem cukrowym powstałym z kandyzowania pomarańczy, wymieszanym z dżemem brzoskwiniowym. Można ułożyć na nim jeszcze świeże krążki pomarańczy. Odstawić do całkowitego ostudzenia.


bolo rei, ciasto, drozdze, bakalie, pomarancza, trzech kroli, bernika, kulinarny pamietnik

bolo rei, ciasto, drozdze, bakalie, pomarancza, trzech kroli, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger