Zupa krem z papryki i pomidorów z klopsikami

Zupa pomidorowa to chyba nasza ulubiona zupa, ale żeby nie było nudno staram się robić ją w różnych konfiguracjach, z różnymi dodatkami, ciągle zaskakując rodzinę jej innym smakiem. Dzisiaj proponuję krem z pomidorów z pieczoną papryką i klopsikami. Może to być propozycja na jednogarnkowy obiad. Prosta, pyszna zupa, rozgrzewająca w te chłodne dni.  Polecam. 


pomidory, papryka, zupa, obiad, klopsiki, mieso mielone, bernika, kulinarny pamietnik


Zupa krem z papryki i pomidorów z klopsikami
  • 750 ml rosołu/wywaru drobiowego lub drob-woł  
  • 3 papryki czerwone
  • cebula
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (bez cukru)
  • 2 pomidory świeże
  • sól  do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • łyżeczka oregano 
  • szczypta chilli lub ostrej papryki
  • natka pietruszki
klopsiki:
  • 500 g mięsa mielonego (wp-wol lub indyczego)
  • mała cebula
  • natka pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • ząbek czosnku



Rozgrzać piekarnik do 200 st. Papryki włożyć do naczynia żaroodpornego i upiec aż skórka będzie brązowa, a nawet czarna. Gotowe papryki włożyć do woreczka foliowego, szczelnie zawiązać i odstawić na jakieś 10 minut. Następnie wyjąć je z woreczka, zdjąć z nich skórę i pozbawić pestek. Odłożyć. 
W garnku podgrzać bulion. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, zeszklić, dodać koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Wymieszać, doprawić oregano, solą i pieprzem. Smażyć kilka minut, przełożyć całość do wywaru, włożyć pieczone papryki. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut.
W międzyczasie przygotować klopsiki. Mięso wymieszać z posiekaną drobno natką, startą na tarce cebulą, przyciśniętym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Formować kuleczki wielkości orzechów włoskich. 
Gotową zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku chilli lub ostrą papryką. Do gotowej zupy włożyć klopsiki. Gotować 10 minut. Gotową zupę włożyć na talerzyki i posypać świeżą natką pietruszki. Można podać z chlebem lub grzanką/tostem.


pomidory, papryka, zupa, obiad, klopsiki, mieso mielone, bernika, kulinarny pamietnik


pomidory, papryka, zupa, obiad, klopsiki, mieso mielone, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger