Cytrynowy sernik na zimno
Wiecie jak zrobić najprostsze i do tego przepyszne ciasto przy minimalnej ilości składników? Nie? To musicie przeczytać ten przepis i koniecznie go zrobić. Dawno nie robiłam serników na zimno, zapomniałam jak prosto jest je przyrządzić i jak mogą być pyszne. Do czasu kiedy znajoma mnie niedawno takim sernikiem poczęstowała. Sernik smakował jak puch, jak najdelikatniejsza pianka, rozpływał się ustach, genialny. Musiałam koniecznie go zrobić w ten weekend, jako test przed świętami. Wyszedł idealnie. Próba przed świętami się udała. Zapraszam.
Cytrynowy sernik na zimno
- 800 g serka homogenizowanego waniliowego (u mnie z biedronki Vitello 2 szt)
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 łyżeczka żelatyny
- biszkopty okrągłe lub podłużne
1 galaretkę wsypać do miseczki i zalać połową ilości wody, która jest w opisie, czyli u mnie 250 ml gorącej wody. Dodać żelatynę, wymieszać i zostawić do ostudzenia. Tortownicę (u mnie 20 cm) dno wyłożyć papierem do pieczenia przełożonym przez dolną obręcz, tak żeby papier wychodził na zewnątrz. Dno wyłożyć biszkoptami.
Na wolnych obrotach zmiksować serek, niech się troszkę napowietrzny. Następnie cienkim strumieniem wlać ostudzoną galaretkę. Dokładnie całość wymieszać i wlać do tortownicy na biszkopty. Ciasto włożyć do lodówki do czasu aż stężeje.
Drugą galaretkę wymieszać z 300 ml gorącej wody. Odstawić do ostudzenia. Chłodną wylać na wierzch sernika i ponownie ciasto wstawić do lodówki, aż wszystko się ładnie zetnie. Najlepiej na całą noc. Przed podaniem wierzch sernika ozdobić np plasterkami cytryny.
Że pyszny to wierzę:-)
OdpowiedzUsuńmiło mi, dziękuję i pozdrawiam.
Usuń