Curry z kalafiorem z wolnowaru

Co zrobić z kalafiorem jeśli znudziły nam się jarzynowe zupy i kalafior smażony z patelni? Tym bardziej, że kalafior jako warzywo ma raczej przeciętny smak i trzeba go fajnie doprawić lub połączyć z czymś w daniu, by wyciągnąć z niego smak. Dlatego ja polecam zrobić curry, bo w curry ze wschodnimi przyprawami on świetnie smakuje, ładnie wygląda i idealnie pasuje. Do tego z tego przepisu można stworzyć zarówno wersję mięsną jak i wegetariańską. I wszyscy będą zadowoleni.

curry, kalafior, kurczak, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, wege

Curry z kalafiorem z wolnowaru
  • 2 piersi z kurczaka (w opcji wege bez)
  • 1 cebula 
  • kalafior
  • papryka czerwona
  • 2-3 łyżki czerwonej pasty curry
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki zmielonego świeżo czarny pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka curry w proszku
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 liście limonki kaffir
  • sok z ½ limonki
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka lub warzywnego w opcji wege
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • pietruszka lub kolendra posiekana

Piersi z kurczaka pokroić na kawałki, np w większą kostkę. Kalafiora porwać na różyczki. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Mięso i warzywa włożyć do misy wolnowaru. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do misy. Dodać wszystkie przyprawy (poza limonką) także. pasty curry tyle ile lubimy. Jeśli ktoś lubi ostro to dać jej więcej. Wlać mleczko kokosowe i bulion, całość dokładnie wymieszać. 
Gotuj na HIGH przez około 3 godziny lub na LOW przez około 6 godzin. Nie ma obaw kalafior się nie rozgotuje. Gotowe doprawić sokiem z limonki i posypać posiekaną natką lub kolendrą. 
Osobno ugotować ryż z którym podać curry. 

Dla osób nieposiadających wolnowaru. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę, podsmażyć, dodać kurczaka (lub nie) i chwilę smażyć. Następnie dodać wszystkie przyprawy, smażyć 2 minuty cały czas mieszając. Wlać mleczko kokosowe i bulion, włożyć różyczki kalafiora i paprykę. Całość gotować na niewielkim ogniu aż kalafior i piersi będą miękkie ale nie rozgotowane, ok 20-25 minut. Doprawić sokiem z limonki, posypać natką lub kolendrą.

Opcja wege robi wszystko to samo tylko pomija dodanie kurczaka i zastępuje bulion z kurczaka na warzywny. 

curry, kalafior, kurczak, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, wege

curry, kalafior, kurczak, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, wege

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger