Naleśniki zapiekane z serem

Lubicie naleśniki? Bo my bardzo, ale zawsze jeśli to były naleśniki na słodko to zwyczajnie po usmażeniu każdy nadziewał je sobie czym chciał. Tym razem skorzystałam z rady koleżanki i zapiekłam je pod śmietanowym sosem. Oj wyszły pyszne. Już nigdy nie zrobię inaczej i wam też polecam.

nalesniki, ser, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, wanilia, deser

Naleśniki zapiekane z serem
ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki zimnego mleka
  • 2/3 szklanki zimnej wody
  • 3 duże jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki stopionego masła + masło do smarowania patelni
farsz:
  • 500 g białego sera półtłustego
  • skórka starta z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub olejek waniliowy z burbonem)
  • łyżki śmietany 18%
polewa:
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zmiksować na gładką masę albo dokładnie wymieszać trzepaczką. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Rozgrzać patelnię najlepiej taką nieprzywierającą. Przed każdym naleśnikiem delikatnie natłuścić masłem. Porcje ciasta wlewać na patelnię i smażyć naleśniki z obu stron do lekkiego zrumienienia.
Ser rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, wanilie i skórkę i dokładnie wszystko wymieszać. 
Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Na każdy naleśnik nałożyć porcje farszu, zwinąć w rulon i ułożyć w naczyniu. 
Śmietanę wymieszać z jajkiem i cukrem, wylać na wierzch naleśników. Naczynie wstawić do piekarnika i piec 15-20 min do zarumienienia wierzchu naleśników. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem. 
nalesniki, ser, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, wanilia, deser

4 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam zapiekanych naleśników, a bardzo lubimy szczególnie z serem. Już wiem co zrobię następnym razem, tez zapiekę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robiłam jeszcze zapiekanych, dzisiaj spróbuję. Oby wyszły mi równie apetycznie jak Tobie. Miłego dnia i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno wyda, ich nie da się zepsuć. A są pyszne. Pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger