Foccacia ziolowa z wolnowaru

I znowu na tapecie wolnowar... dawno w nim nic nie było, to niedopuszczalne. Jakiś czas temu na spotkanie ze znajomymi zrobiłam focaccię właśnie z wolnowaru, którą zobaczyłam u Cztery fajery. Eksperyment był to nader udany. Focaccia wyszła fajna, delikatna, pachnąca ziołami, wręcz idealna. Jeśli lubicie takie włoskie wytrawne ciasta to zapraszam na spróbowanie.

foccacia, wolnowar, bernika, kulinarny pamietnik, ciasto, drozdze, zioła



Foccacia ziołowa z wolnowaru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 opakowanie (7 g) drożdży instant
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki stołowe (30 ml) oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
dodatki:
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • duża szczypta tymianku
  • 1 cebula 
  • 1/2 łyżeczki gruboziarnistej soli
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • pieprz do smaku


Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać cukier, sól i wodę, wyrobić elastyczne, miękkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać 2 łyżki stołowe oliwy/oleju.
Z ciasta uformować kulę, przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 do 1,5 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

foccacia, wolnowar, bernika, kulinarny pamietnik, ciasto, drozdze, zioła

Papier do pieczenia posmarować oliwą i wyłożyć nim misę wolnowaru. Cebulę posiekać i wymieszać z ziołami i oliwą. Odstawić na około 30-40 minut.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką i zagniatać przez kilka minut. Uformować kulę lub kształt zbliżony naczynia wolnowaru i ułożyć na papierze w misie. Przykryć pokrywką i pozostawić na około 40 minut do wyrośnięcia.
Cebule z ziołami ułożyć na powierzchni ciasta lekko ją w nie wgniatając. Na koniec posypać gruboziarnistą solą lub płatkami soli morskiej.
Misę wolnowaru przykryć papierowym ręcznikiem, aby wchłonął nadmiar wilgoci, nałożyć pokrywkę i włączyć wolnowar. Opcja High czas 2 h.

foccacia, wolnowar, bernika, kulinarny pamietnik, ciasto, drozdze, zioła

Jeśli chcecie, aby górna część posypana ziołami także się przyrumieniła to po około 1,5 godziny wyjąć focaccię i odwrócić ją wierzchnią warstwą do dołu.
Zestaw ziół można dowolnie modyfikować.

foccacia, wolnowar, bernika, kulinarny pamietnik, ciasto, drozdze, zioła

foccacia, wolnowar, bernika, kulinarny pamietnik, ciasto, drozdze, zioła

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger