Kulki ziemniaczano-serowe

Co podać do obiadu jeśli znudziły nam się ziemniaki, kluski, frytki.. co innego można zrobić z ziemniaków, co będzie równie proste, ciekawe i smaczne? Można zrobić dufinki, czyli kulki ziemniaczane, ale można je wzbogacić o dodatek sera dzięki czemu będą smaczniejsze i co ważniejsze podczas smażenia nie będą nam z gorącego oleju. Polecam ziemniaczane kulki z dodatkiem sera.

ziemniaki, ser, kulki, kulki ziemniaczane, bernika, kulinarny pamietnik

Kulki ziemniaczano-serowe
  • 400 g ugotowanych ziemniaków (mogą być wczorajsze)
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 kulka mozzarelli starta
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia


Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko, sery, mąkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, wyrobić na jednolitą masę. Z małych porcji ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdą obtoczyć w bułce tartej. W międzyczasie rozgrzać w garnku olej. Kule wrzucić do gorącego oleju i smażyć na rumiano.

ziemniaki, ser, kulki, kulki ziemniaczane, bernika, kulinarny pamietnik

ziemniaki, ser, kulki, kulki ziemniaczane, bernika, kulinarny pamietnik

1 komentarz:

  1. Cud, miód, malina. Zrobiłam, rewelacyjne. Pozdrawiam Ewelina.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger