Rurociąg - ciasto z rurkami kakaowymi
Ostatnio jeśli chodzi o robienie czegoś na słodko na niedzielne popołudnie upodobałam sobie ciasta szybkie, proste i bez pieczenia. I tak kolejne po ferrero roche trochę to ciasto rurociąg. Fajnie się nazywa i fajnie wygląda, a to zasługa cienkich rurek waflowych z nadzieniem czekoladowym. Ciasto jest pyszne, syte, kremowe i słodkie. Zapraszam.
Rurociąg - ciasto z rurkami kakaowymi
- ok 25 sztuk kakaowych herbatników
- 1,5 opakowania rurek waflowych zebra z kremem o smaku czekoladowym/kakaowym
- 3 budynie śmietankowe po 40 g (bez cukru)
- 3 łyżki cukru
- 3 szklanki mleka
- 1 kostka masła (200 g)
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 czekolada deserowa
- 6 łyżek mleka
- opcjonalnie 1/2 białej czekolady
- 3 łyżki mleka
Przygotować krem: z mleka odlać jedną szklankę. Resztę mleka zagotować. Zmniejszyć ogień pod garnkiem do minimum. W odlanym mleku wymieszać budynie, dodać cukier, ponownie wymieszać. Masę wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszać, najlepiej rózgą i na małym ogniu gotować aż zgęstnieje i nie będzie żadnych grudek. Budyń ostudzić.
Masło utrzeć mikserem razem z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie stopniowo dodawać chłodny budyń cały czas ucierając, aż powstanie gładki krem.
Dno blaszki (u mnie 24 x 24) wyłożyć szczelnie herbatnikami. Połowę masy ułożyć na herbatniki, wyrównać. Na masie ułożyć rurki z kremem Na rurki wyłożyć resztę kremu, wyrównać. Całość przykryć warstwą herbatników.
Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (czyli miskę z czekoladą postawić na garnuszku z gotującą się wodą i powoli podgrzewać, mieszać czekoladę aż się roztopi). Dodać mleko, wymieszać na gładką polewę. Czekoladę wylać na herbatniki i dokładnie rozprowadzić, wyrównać. Z białą czekoladą postąpić tak samo. Miejscami wylać ją na czekoladę gorzką i za pomocą patyczka zrobić esy floresy. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Na jaką blaszkę?
OdpowiedzUsuńoj już dodam w opisie. Ciasto robiłam w formie 24x24.
Usuń