Rurociąg - ciasto z rurkami kakaowymi

Ostatnio jeśli chodzi o robienie czegoś na słodko na niedzielne popołudnie upodobałam sobie ciasta szybkie, proste i bez pieczenia. I tak kolejne po ferrero roche trochę to ciasto rurociąg. Fajnie się nazywa i fajnie wygląda, a to zasługa cienkich rurek waflowych z nadzieniem czekoladowym. Ciasto jest pyszne, syte, kremowe i słodkie. Zapraszam.

ciasto, deser, wafle, czekolada, bernika, kulinarny pamietnik, rurociag, herbatniki

Rurociąg - ciasto z rurkami kakaowymi
  • ok 25 sztuk kakaowych herbatników
  • 1,5 opakowania rurek waflowych zebra z kremem o smaku czekoladowym/kakaowym
  • 3 budynie śmietankowe po 40 g (bez cukru) 
  • 3 łyżki cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 czekolada deserowa 
  • 6 łyżek mleka
  • opcjonalnie 1/2 białej czekolady 
  • 3 łyżki mleka


Przygotować krem: z mleka odlać jedną szklankę. Resztę mleka zagotować. Zmniejszyć ogień pod garnkiem do minimum. W odlanym mleku wymieszać budynie, dodać cukier, ponownie wymieszać. Masę wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszać, najlepiej rózgą i na małym ogniu gotować aż zgęstnieje i nie będzie żadnych grudek. Budyń ostudzić. 

Masło utrzeć mikserem razem z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie stopniowo dodawać chłodny budyń cały czas ucierając, aż powstanie gładki krem. 

Dno blaszki wyłożyć szczelnie herbatnikami. Połowę masy ułożyć na herbatniki, wyrównać. Na masie ułożyć rurki z kremem Na rurki wyłożyć resztę kremu, wyrównać. Całość przykryć warstwą herbatników. 

Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (czyli miskę z czekoladą postawić na garnuszku z gotującą się wodą i powoli podgrzewać, mieszać czekoladę aż się roztopi). Dodać mleko, wymieszać na gładką polewę. Czekoladę wylać na herbatniki i dokładnie rozprowadzić, wyrównać. Z białą czekoladą postąpić tak samo. Miejscami wylać ją na czekoladę gorzką i za pomocą patyczka zrobić esy floresy. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. 

ciasto, deser, wafle, czekolada, bernika, kulinarny pamietnik, rurociag, herbatniki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger