Zupa ze świeżych ogórków z serkiem topionym

Na tę zupę natknęłam się na jednej z grup o gotowaniu. Jako że lubię eksperymentować, a serki topione w zupie nie są mi obce, ale zupy ze świeżych ogórków jeszcze nie jadłam to postanowiłam ją czym prędzej zrobić. I muszę wam powiedzieć, że mimo że zupa do zdrowych i dietetycznych nie należy to jest pyszna i chyba to się liczy Jedliśmy ją  przez 3 dni i wcale nam się nie znudziła. Zrobię ją ponownie.

zupa, ogorki, obiad, serek topiony, bernika, kulinarny pamietnik


Zupa ze świeżych ogórków z serkiem topionym

  • 1,5 litr bulionu/rosołu (u mnie na udkach i warzywach) 
  • 3-4 świeże ogórki (jak gruntowe to więcej)
  • marchewka
  • ziemniaki
  • 300 g mięsa mielonego wp-wol
  • jajko
  • ząbek czosnku
  • 1-2 kostki serków topionych (kostka po 100 g)
  • 100 ml śmietany kwaśnej 18 % do zup
  • koperek świeży
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku


Na mięsie i warzywach przygotować swój ulubiony rosół lub wykorzystać zupę, która wam została z dnia poprzedniego. Zostawić sobie z niego ugotowaną marchewkę.
Ogórki (ja nie obieram) zetrzeć na grubych oczkach na tarce. Ziemniaki pokroić w kostkę. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, przeciśniętym ząbkiem czosnku, doprawić solą i pieprzem. Uformować małe kuleczki, klopsiki.
Do gotowego, gorącego rosołu włożyć najpierw ziemniaki i gotować 10 min. Następnie dodać ogórki i posiekany koperek, gotować kolejne 10 min. Marchewkę wyjętą z wywaru i zetrzeć na tarce, dodać do zupy. Następnie włożyć wszystkie kuleczki z mięsa mielonego i gotować aż wypłyną na wierzch. Na koniec włożyć serek topiony, mieszać aż się rozpuści. Wlać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem.


zupa, ogorki, obiad, serek topiony, bernika, kulinarny pamietnik

zupa, ogorki, obiad, serek topiony, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. Świetna zupa, wypróbowałam, pycha. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger