Chlebek odrywany hot-dog

Latem przy okazji grilla bardzo często piekę odrywany chlebek. Jednak ten nasz klasyczny, czosnkowy już nam się znudził, dlatego postanowiłam przygotować coś innego. Wśród przepisów na platformie cookido znałam pomysł na chlebem o smaku hot-doga. Faktycznie, dodatek ogórków konserwowych i sosu musztardowo-keczupowego sprawił, że smakuje prawie jak hot-dog i jest to najlepszy tego typu chleb jaki do tej pory zrobiłam. Na pewno zagości u nas na stałe w menu, również poza sezonem grillowym. Świetnie sprawdzi się na każdej imprezie czy spotkaniu rodzinnym. Polecam. 

chleb, odrywany, chleb odrywany,. cebulka prazona,hot dog, drozdze, kulinarny pamietnik, bernika

 Chlebek odrywany hot-dog

ciasto:

  • 600 g mąki pszennej typ 550 lub 650
  • 40 g drożdży świeżych, pokruszonych lub 3 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 i ½ szklanki letniej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

nadzienie:

  • 50 g musztardy
  • 50 g ketchupu 
  • 80 g prażonej cebulki
  • 5-6 kiełbasek wiedeńskich lub parówek
  • 150 g tartego  sera żółtego np gouda lub mozzarelli
  • 100 g startych ogórków konserwowych

  

Świeże drożdże rozkruszyć w misce dodać wodę, 1 łyżkę mąki, cukier wymieszać i zostawić pod przykryciem na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Suche dodać ze wszystkimi składnikami bezpośrednio do mąki. 

Do miski miksera wsypać pozostałą mąkę, sól, olej/oliwę i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać za pomocą haka, aż ciasto będzie nie będzie lepkie (gdyby było trzeba dodać mąki). Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lub stolnice wysypać mąką, zagnieść rozwałkować na prostokąt. 

Musztardę wymieszać z ketchupem. Kiełbaski pokroić na plasterki. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia.

Całą powierzchnię ciasta posmarować mieszanką musztardy i ketchupu, następnie posypać cebulką prażoną i rozdrobnionymi ogórkami. Ciasto pokroić w pasy o szerokości ok. 5 cm, ułożyć na nich plasterki kiełbasy i posypać startym serem. Pasy ciasta zwijać w luźne rulony i kolejno układać w tortownicy. Składniki nadzienia, które wypadły na blat podczas składania, umieścić dowolnie w przestrzeniach pomiędzy pasami ciasta. Wierzch można dodatkowo posypać jeszcze cebulką. Tortownicę przykryć czystą ściereczką, odstawić na 15-20 min do ponownego podrośnięcia ciasta.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Ciasto wstawić do piekarnika i piec 30 minut, aż na góra się zarumieni. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Jeść odrywając kolejne kawałki ciasta wraz z nadzieniem. 

chleb, odrywany, chleb odrywany,. cebulka prazona,hot dog, drozdze, kulinarny pamietnik, bernika

chleb, odrywany, chleb odrywany,. cebulka prazona,hot dog, drozdze, kulinarny pamietnik, bernika


5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawie to wygląda, spróbuję w domu dzieci na pewno się ucieszą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie przygotuje bo robię zwykły ziołowy a ten wygląda zdecydowanie ciekawiej i smaczniej. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czasami jadam taki chlebek w czasie ogrodowego party u znajomych. Cieszy się sporym zainteresowaniem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Znamy, lubimy i często robimy. Idealna propozycja nie tylko na grillowe party

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy wcześniej o takim chlebku nie słyszałam. Ciekawe. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger