Chleb portugalski (Pão de água)

Gdy upieczecie ten chleb to tak ja ja gwarantuję wam że się w nim zakochacie i długo nie będzie chciał jeść innego. To portugalski chleb (Pão de água) zapewne dobrze znany osobom podróżujących do Portugalii. Dla mnie to odkrycie, jeden z najpyszniejszych chlebów jakie jadłam i które sama upiekłam, a także chyba najprostszy na świecie, bo wymaga tylko mąki, wody, drożdży i soli. I przede wszystkim odrobinę cierpliwości i czasu. Chleb portugalski to  pyszne białe pieczywo z pięknymi dziurami. Ciepła kromka tego chleba z masłem to prawdziwy rarytas. Źródło

Chleb,portugalski,Pão de água,sniadanie, pieczywo, bernika, wypieki, drozdze, kulinarny pamietnik

Chleb portugalski (Pão de água)

  • 720 g mąki pszennej (typ 650-750)
  • 550 g letniej wody
  • 15 g drożdży świeżych lub 1 łyżeczka drożdży suszonych (ok 5 g)
  • 10 g soli


Wodę wlać do misy miksera lub robota kuchennego. Dodać mąkę. Włączyć mikser/robot i mieszać 2 minuty za pomocą końcówek do wyrabiania ciasta. Naczynie z ciastem przykryć i odstawić na 40 minut. Odstawienie mąki wymieszanej z wodą sprawi, że na późniejszym etapie wyrabiania ciasto będzie miało lepiej rozwiniętą siatkę glutenową i finalnie chleb po upieczeniu będzie się charakteryzował dużymi pęcherzykami powietrza.

Następnie do ciasta dodać drożdże i sól. Wyrabiać mikserem lub w robocie kuchennym przez 6 minut. 

Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. 


Piekarnik rozgrzać do 230 stopni grzałka góra-dół. Aby chleb był bardziej wilgotny i dłużej zachował świeżość, na dno piekarnika włożyć płytkie naczynie żaroodporne z wodą. 

Dużą blachę z piekarnika wysypać warstwą mąki. Wyrośnięte ciasto wyłożyć bezpośrednio na blachę z mąką. 

Ręce posypać mąką. Dłońmi delikatnie spłaszczyć ciasto na prostokąt (ok. 30 x 20 cm), starając się nie ugniatać ciasta. ⅓ ciasta włożyć do środka.

Brzegi ciasta delikatnie zawinąć do dołu, formując podłużny bochenek. 

Bochenek oprószyć mąką i długim, ostrym nożem lub żyletką zrobić jedno podłużne nacięcie.

Blaszkę z ciastem włożyć do piekarnika. Piec 45-50 min. 


Chleb wyjąć z piekarnika, sprawdzić, czy jest upieczony , w tym celu należy postukać w spód. Prawidłowo wypieczony bochenek powinien wydać głuchy dźwięk. Jeżeli chleb od spodu jest niedopieczony, należy dopiekać go jeszcze 5-10 min. 


Upieczony chleb wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i pozostawić do przestudzenia. 

Chleb,portugalski,Pão de água,sniadanie, pieczywo, bernika, wypieki, drozdze, kulinarny pamietnik

Chleb,portugalski,Pão de água,sniadanie, pieczywo, bernika, wypieki, drozdze, kulinarny pamietnik

3 komentarze:

  1. Ten znakomity chleb jest w każdej portugalskiej piekarni. Często robią z niego kanapki i sprzedają z ulicznych okienek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleb wygląda cudnie, nie mam talentu do wypieków ale ten spróbuje zrobić tylko w garnku. Dam znac czy wyjdzie z takimi dziurami jak tutaj.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger