Chleb portugalski (Pão de água)
Gdy upieczecie ten chleb to tak ja ja gwarantuję wam że się w nim zakochacie i długo nie będzie chciał jeść innego. To portugalski chleb (Pão de água) zapewne dobrze znany osobom podróżujących do Portugalii. Dla mnie to odkrycie, jeden z najpyszniejszych chlebów jakie jadłam i które sama upiekłam, a także chyba najprostszy na świecie, bo wymaga tylko mąki, wody, drożdży i soli. I przede wszystkim odrobinę cierpliwości i czasu. Chleb portugalski to pyszne białe pieczywo z pięknymi dziurami. Ciepła kromka tego chleba z masłem to prawdziwy rarytas. Źródło.
Chleb portugalski (Pão de água)
- 720 g mąki pszennej (typ 650-750)
- 550 g letniej wody
- 15 g drożdży świeżych lub 1 łyżeczka drożdży suszonych (ok 5 g)
- 10 g soli
Wodę wlać do misy miksera lub robota kuchennego. Dodać mąkę. Włączyć mikser/robot i mieszać 2 minuty za pomocą końcówek do wyrabiania ciasta. Naczynie z ciastem przykryć i odstawić na 40 minut. Odstawienie mąki wymieszanej z wodą sprawi, że na późniejszym etapie wyrabiania ciasto będzie miało lepiej rozwiniętą siatkę glutenową i finalnie chleb po upieczeniu będzie się charakteryzował dużymi pęcherzykami powietrza.
Następnie do ciasta dodać drożdże i sól. Wyrabiać mikserem lub w robocie kuchennym przez 6 minut.
Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni grzałka góra-dół. Aby chleb był bardziej wilgotny i dłużej zachował świeżość, na dno piekarnika włożyć płytkie naczynie żaroodporne z wodą.
Dużą blachę z piekarnika wysypać warstwą mąki. Wyrośnięte ciasto wyłożyć bezpośrednio na blachę z mąką.
Ręce posypać mąką. Dłońmi delikatnie spłaszczyć ciasto na prostokąt (ok. 30 x 20 cm), starając się nie ugniatać ciasta. ⅓ ciasta włożyć do środka.
Brzegi ciasta delikatnie zawinąć do dołu, formując podłużny bochenek.
Bochenek oprószyć mąką i długim, ostrym nożem lub żyletką zrobić jedno podłużne nacięcie.
Blaszkę z ciastem włożyć do piekarnika. Piec 45-50 min.
Ten znakomity chleb jest w każdej portugalskiej piekarni. Często robią z niego kanapki i sprzedają z ulicznych okienek.
OdpowiedzUsuńChleb wygląda cudnie, nie mam talentu do wypieków ale ten spróbuje zrobić tylko w garnku. Dam znac czy wyjdzie z takimi dziurami jak tutaj.
OdpowiedzUsuńCo za pyszne wypieki.
OdpowiedzUsuń