Rurociąg - ciasto z rurkami kakaowymi

Ostatnio jeśli chodzi o robienie czegoś na słodko na niedzielne popołudnie upodobałam sobie ciasta szybkie, proste i bez pieczenia. I tak kolejne po ferrero roche trochę to ciasto rurociąg. Fajnie się nazywa i fajnie wygląda, a to zasługa cienkich rurek waflowych z nadzieniem czekoladowym. Ciasto jest pyszne, syte, kremowe i słodkie. Zapraszam.

ciasto, deser, wafle, czekolada, bernika, kulinarny pamietnik, rurociag, herbatniki

Rurociąg - ciasto z rurkami kakaowymi
  • ok 25 sztuk kakaowych herbatników
  • 1,5 opakowania rurek waflowych zebra z kremem o smaku czekoladowym/kakaowym
  • 3 budynie śmietankowe po 40 g (bez cukru) 
  • 3 łyżki cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 czekolada deserowa 
  • 6 łyżek mleka
  • opcjonalnie 1/2 białej czekolady 
  • 3 łyżki mleka


Przygotować krem: z mleka odlać jedną szklankę. Resztę mleka zagotować. Zmniejszyć ogień pod garnkiem do minimum. W odlanym mleku wymieszać budynie, dodać cukier, ponownie wymieszać. Masę wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszać, najlepiej rózgą i na małym ogniu gotować aż zgęstnieje i nie będzie żadnych grudek. Budyń ostudzić. 

Masło utrzeć mikserem razem z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie stopniowo dodawać chłodny budyń cały czas ucierając, aż powstanie gładki krem. 

Dno blaszki (u mnie 24 x 24) wyłożyć szczelnie herbatnikami. Połowę masy ułożyć na herbatniki, wyrównać. Na masie ułożyć rurki z kremem Na rurki wyłożyć resztę kremu, wyrównać. Całość przykryć warstwą herbatników. 

Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (czyli miskę z czekoladą postawić na garnuszku z gotującą się wodą i powoli podgrzewać, mieszać czekoladę aż się roztopi). Dodać mleko, wymieszać na gładką polewę. Czekoladę wylać na herbatniki i dokładnie rozprowadzić, wyrównać. Z białą czekoladą postąpić tak samo. Miejscami wylać ją na czekoladę gorzką i za pomocą patyczka zrobić esy floresy. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. 

ciasto, deser, wafle, czekolada, bernika, kulinarny pamietnik, rurociag, herbatniki

2 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger