Brownie z cukinią i bananem

Ostatnio zastanawiałam się do czego użyć cukinii… placki, pikle czy zupy mi się już dawno znudziły. Szukając pomysłu na jej wykorzystanie, ale inne niż dotychczas przypomniałam sobie, że kiedyś robiłam ciasto z cukinią. A że net obfituje w pyszne propozycje na czekoladowe ciasto z cukinią nie zastanawiałam się długo, bo mój wybór padł na brownie z bananem. W dodatku wegańskie bo bez jajka, może tez być bezglutenowe, za to mocno czekoladowe, intensywne i wilgotne. Genialne.

brownie, banany, czekolada, cukinia, deser, ciasto, bernika, kulinarny pamietnik


Brownie z cukinią i bananem
  • 1/2 oleju rzepakowego
  • 2 średnie przejrzałe banany
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 łyżeczka ekstrakt waniliowego (lub 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią)
  • 1/2 szklanki ciemnego kakao 
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 2 szklanki drobno startej cukinii 
  • 2 szklanki mąki pszennej (lub mieszanki bezglutenowej)
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady 


Rozgrzać piekarnik do 180 st. Niewielką blaszkę  (u mnie o wymiarach 9 × 13 cali) wyłożyć papierem do pieczenia. 
Banany rozgnieść. Czekoladę posiekać nożem na niewielkie kawałki. 
W misce dokładnie wymieszać olej, rozgniecione banany, cukier i wanilię. Ja użyłam łyżki, a nie robota. Dodać kakao, sodę oczyszczoną, sól i mąkę. Ponownie całość dokładnie wymieszać aż się wszystkie składniki połączą. Dodać cukinię i kawałki czekolady (część zostawić). Wymieszać. 
Ciasto przełożyć na blachę do pieczenia. Wierzch posypać resztą czekolady.  Wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. 

brownie, banany, czekolada, cukinia, deser, ciasto, bernika, kulinarny pamietnik

brownie, banany, czekolada, cukinia, deser, ciasto, bernika, kulinarny pamietnik

4 komentarze:

  1. bede musiała kiedyś spróbować zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam bo jest pyszne. zresztą jak każde brownie.

      Usuń
  2. super przepis, mega smacznie wyglądające ciasto, na pewno skorzystam.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger