Ryż z pieczarkami i serem pleśniowym
Szybki obiad z tego co było w lodowce. A że mój mąż lubi ryż we wszelkich postaciach postanowiłam zrobić mu coś na wzór risotto tylko ze zwykłym ryżem. Dodałam pieczarki i pleśniowy ser. Wyszło pysznie.
Ryż pieczarkami i serem pleśniowym
- 200 g ryżu
- cebula
- ząbek czosnku
- 4 łyżki masła
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- 1 l bulionu warzywnego
- 200 g pieczarek
- 100 g sera pleśniowego blue
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- natka pietruszki
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i usmażyć na rumiano pieczarki, zdjąć z patelni.
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Ponownie rozgrzać na tej samej patelni 2 łyżki masła, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ryż i podsmażyć wszystko ok. 2 minuty cały czas mieszając. Wlać wino, wymieszać, następnie stopniowo, po jednej chochli wlewać gorący bulion. Za każdym razem czekać aż ryż wchłonie bulion i wtedy dodać kolejną chochlę. Przez ten cały czas delikatnie mieszać. Ryż pod przykryciem powinien być gotowy po 15-20 minutach. Pod koniec gotowania dodać podsmażone pieczarki, pokruszony ser pleśniowy, posiekaną pietruszkę, resztę masła, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Wymieszać, odczekać minutę aż ser się lekko stopi.
Smacznie, prosto, ale z gustem i zachowaniem proporcji makroskładników. Dania nie muszą być wyszukane, by podczas ich konsumowania domownikom trzęsły się uszy. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńMiło mi, dziękuje i pozdrawiam.
Usuń