Tort czekoladowy z malinami
Ostatnio na instagramie odkryłam fajny blog I love bake a na nim cudnie wyglądające ciasto z malinami. Postanowiłam je zarobić ale w formie tortu na urodziny. Ciasto wyszło przepyszne. W dodatku jest proste w wykonaniu, nie trzeba wielu składników i każdy powinien sobie z nim poradzić. Polecam, póki są maliny.
Tort czekoladowy z malinami
biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- szczypta soli
krem:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 g gorzkiej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- ok. 250 g malin
dodatkowo:
- starta czekolada do dekoracji
Obie mąki przesiać razem z kakao. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodawać po łyżce cukru. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać jednym żółtku. Gdy się składniki połączą stopniowo w niewielkich porcjach dodawać suche składniki i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki drewnianej lub silikonowej szpatułki, aby piana nie opadła.
Tortownicę, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto doformy, wyrównać i wstawic do nagrzanego do temp. 170 C i piec około 30-35 min. Po wyjęciu zostawiac do wystudzenia. Po ostudzeniu zdjąć obręcz, zdjąć papier, na biszkopt ponownie założyć obręcz, co ułatwi nam wkładanie kolejnych warstw, bo nic nie wypłynie poza brzegi biszkoptu.
Tortownicę, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto doformy, wyrównać i wstawic do nagrzanego do temp. 170 C i piec około 30-35 min. Po wyjęciu zostawiac do wystudzenia. Po ostudzeniu zdjąć obręcz, zdjąć papier, na biszkopt ponownie założyć obręcz, co ułatwi nam wkładanie kolejnych warstw, bo nic nie wypłynie poza brzegi biszkoptu.
Przygotowanie mas. Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do mi ski, która należy umieścić nad garnuszkiem z gotującą się wodą i roztopić w tzw. "kąpieli wodnej" i zostawiamy do przestudzenia.
Kremówkę ubić na sztywną masę, podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać łyżkę przesianego cukru pudru oraz ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Włożyć do lodówki.
Drugą część śmietany delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone. Wyjąć ciasto z lodówki, umyte i osuszone maliny ułożyć na kremie czekoladowym i przykryć kremem śmietankowym, wyrównać. Włożyć ponownie do lodówki na min. 1 godz. Wierzch tortu udekorować malinami i startą, gorzką czekoladą. Smacznego.
Kremówkę ubić na sztywną masę, podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać łyżkę przesianego cukru pudru oraz ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Włożyć do lodówki.
Drugą część śmietany delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone. Wyjąć ciasto z lodówki, umyte i osuszone maliny ułożyć na kremie czekoladowym i przykryć kremem śmietankowym, wyrównać. Włożyć ponownie do lodówki na min. 1 godz. Wierzch tortu udekorować malinami i startą, gorzką czekoladą. Smacznego.
Cudny, czegoś takiego szukałam na niedzielne ciasto. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńdziękuje i pozdrawiam.
Usuń