Lody z jarmużu i mleczka kokosowego

To mój debiut lodowy i od razu taki hardcore, czyli lody warzywne z jarmużu. Jako ze jesteśmy na diecie a uwielbiamy lody postanowiłam zrobić takie po których na pewno się nie przytyje , zaspokoi smak i dodatkowo będą oryginalne. Wykorzystałam jarmuż, mleczko kokosowe które stało w lodowce, ksylitol do osłodzenia i gorzka czekoladę dla przełamania smaku liści jarmużu. Wyszły ciekawe lody, które na pewno zasmakują osobom szukającym niecodziennych smaków a szczególnie wegetarianom.


Lody z jarmużu i mleczka kokosowego
  • 3 szklanki  świeżych liści jarmużu
  • 1 garść świeżych liści mięty posiekanej
  • 120 ml mleka 
  • 4 łyżki cukru lub 1,5 łyżki ksylitolu
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 75 g gorzkiej czekolady pokrojonej na małe kawałki

Zmiksować jarmuż, mięte, mleko i cukier, na gładką masę.  Dodać  jogurt i mleczko kokosowe, zmiksować minimalnie aż będzie gładkie. Sprawdzić smak, ewentualnie dosłodzić lub dodać więcej mleczka. Wlać do foremki najlepiej płaskiej ale może być  keksowka, wstawić do zamrażalnika na godzinę, następnie ponownie zmiksować w blenderze, dodać czekoladę, wymieszać i a następnie zamrozić na godzinę.



11 komentarzy:

  1. Faktycznie smakowy hardcore:-) Wyglądają bardzo smakowicie, a ciekawe jak smakują;-)?

    OdpowiedzUsuń
  2. intrygujesz :) zdjęcia wspaniałe a smaku lodów nawet wyobrazić sobie nie potrafię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fiu fiu! zawstydziłaś mnie :)
    oliwek

    OdpowiedzUsuń
  4. O ciekawe:) muszę kiedyś spróbować tego:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne! Zrobiłabym, gdyby nie drobny szczegół- nie mam zamrażarki :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Najoryginalniejszy smak lodów o jakim słyszałam!

    OdpowiedzUsuń
  7. umarłam! z zachwytu. totalny kosmos lodowy!

    OdpowiedzUsuń
  8. Z jarmużem mówisz...? Na to bym nie wpadła... Koniecznie muszę takie ukręcić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jedna z krakowskich lodziarni serwuje takie lody :)

    Ja jarmuż lubię w koktajlach, więc w lodach pewnie też by mi smakował :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger