Udka barbecue

Obiad pomysł na szybko. Udka tradycyjnie smażone jakoś nie wchodziły w rachubę, więc pomyślałam że zrobię je na grillu elektrycznym. W trackie, gdy smażyły się na grillu postanowiłam zrobić coś w stylu amerykańskim i powstał szybki, prosty sos barbecue, którym posmarowałam udka, a następnie dopiekłam je w piekarniku. Mój błąd że udek nie zabezpieczyłam folią albo nie przykryłam dzięki czemu się za mocno spiekły, chociaż spalone nie były, to marynata czyli miód i keczup, czekolada dała taki mocny kolor skórki. Zawsze można ja pominąć i nie zjeść. Ale mimo to polecam, bo były pyszne.



Udka barbecue
  • 3 udka z kurczaka
  • sól
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • papryka słodka
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
sos barbecue:

  • 2 łyżki keczupu
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki czekośliwki lub powideł śliwkowych
  • 1/2 łyżeczki tabasco
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą, papryką i pieprzem. Mieszaniną natrzeć udka i odstawić na min 2 h.
Rozgrzać grilla np elektrycznego, posmarować olejem, włożyć udka i obsmażyć je na grillu aż skórka się przyrumieni. 
Wymieszać składniki sosu na jednolitą konsystencje. Piekarnik nagrzać do 175 st. Udka zdjąć z grilla i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Udka posmarować sosem. Włożyć do piekarnika na 30 minut. Można przykryć folią aluminiową i na koniec odkryć, żeby się przyrumieniły, ja tego nie zrobiłam i trochę za mocno się przypiekły. 
Gotowe udka wyjąć i posmarować przed podaniem ponownie sosem. 





4 komentarze:

  1. wprost wymarzone danie dla mojego męża, super! a dla przysmaku dodam sos 1000 wysp Develey, i będzie git majonez ;) btw super zdjęcia, naprawdę rewelacyjne wykonanie

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastycznie się prezentują , lubię takie mocno karmelizowane mięsko .. ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger