Chleb życia bez mąki

Chleb bez użycia drożdży, mąki? Tak jest możliwy,i jest idealnym produktem dla osób cierpiących na nietolerancje pokarmowe lub alergie na drożdże, dla osób na diecie bezglutenowej a także wszystkich odchudzających si ei dbających o zdrowie. Jest bogaty w błonnik, który wpływa korzystnie gospodarki węglowodanową organizmu, obniża poziom cholesterolu. Bogaty w ziarna, pełen witamin, składników mineralnych jest sycący, niezwykle zdrowy i bardzo smaczny. Do tego robi się go prosto i nie wymaga wielkiej wiedzy z zakresu przygotowania pieczywa. Źródło. 
Chleb upiekłam w ramach dzisiejszej akcji World Bread Day.




Zdrowy chleb bez mąki
  • 3/4 szklanki nasion słonecznika
  • 1/4 szklanki nasion dyni
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki płatków sojowych (opcjonalnie)
  • 1 szklanka płatków owsianych pełnoziarnistych mieszanych (jeśli nie dajemy sojowych to dać 1,5 szklanki)
  • 1/2 szklanki ziaren owsa (opcjonalnie, można zastąpić orzechami, migdałami, rodzynkami)
  • 2 łyżki sezamu
  • 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego 
  • 1 i 1/2 szklanki wody

W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce wymieszać wodę, miód i olej. Wlać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Odstawić na 1,5 do 2 h w temperaturze pokojowej, aby błonnik spęczniał i zagęścił ciasto. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia (przy formie silikonowej to nie jest potrzebne) i przełożyć do niej masę. Przełożyć do niej przygotowaną masę tak by wypełniła całą foremkę, wyrównać. 
Piekarnik nagrzać do 175 st. C, chleb piec 20 minut, następnie wyjąć chleb z foremki i piec na blaszce jeszcze ok. 40 minut. Wystudzić na kratce najlepiej przez całą noc. Smacznego!
Ja robiłam pierwszy raz dlatego zrobiłam z połowy składników mały bocheneczek. Jutro powtórka. 


Chleb przygotowany w ramach akcji Światowego pieczenia chleba 2014

World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014)

20 komentarzy:

  1. Musi być pyszny, a przede wszystkim - bardzo, bardzo zdrowy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest bardzo zdrowy i bardzo syty.

      Usuń
    2. Fajny przepis. Mała uwaga: syty może być człowiek, chleb jest sycący. Dobrze by było, żeby ten chleb nikogo nie zjadał ;)

      Usuń
  2. świetnie wygląda ten chleb!

    OdpowiedzUsuń
  3. lecę mieszać, super przepis, dziękuję :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacyjny chleb! zapewne chociażby jedna taka kromka jest sycąca!

    OdpowiedzUsuń
  5. Superowy chlebek, w sam raz na kanapkę z wędlinką do szkoły :)
    Zapraszam do mnie: http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. czy ten chlebek nadaje sie na diecie montignac ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje mi się że tak, to same ziarna trochę miodu i olej.

      Usuń
  7. Jak bardzo chciałabym zacząć sama robić chlebek. Nie ma jednak do tego warunków a tym bardziej czasu :C

    Chlebek wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Droga Bereniko, mam pytanie odnośnie tego chlebka, czy po upieczeniu i całkowitym ostudzeniu nie kruszy się podczas krojenia???Znalazłam inne przepisy na ten chlebek gdzie podają w składzie nasiona babki płesznik, u Ciebie jej nie ma, czy ma to jakieś znaczenie???Nie mam wiedzy o tym chlebku, dla mnie to nowość stąd pytam u źródła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi sie nie kruszył, wiem ze te nasiona powinny być ale ja ich nie miałam, kierowałam się poradami znajomej która robi taki chleb tylko z jajkami zamiast wody i ona daje właśnie trochę bułki. zresztą w przepisie z którego korzystałam tych nasion nie było.

      Usuń
  9. Wow, this looks sooooo delicious! Thank you for participating in World Bread Day 2014!

    OdpowiedzUsuń
  10. To jest najlepszy chlebek jaki zrobilam:) przepis jest super i mega prosty! Jedynie polecam przełożyć masę zaraz po wymieszaniu do foremki bo jak przełożyłam za pierwszym razem po ściągnięciu to nie chciała mi się ładnie skleić i po upieczeniu się troszkę rozwalał a jak się ścina od razu w foremce jest super!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger