Kołocz śląski z jabłkami

Blogerka śląska a nie ma u siebie przepisu na kołocz, no nie może być. Dlatego szybko uzupełniam braki, szczególnie że raz, dwa nadejdą święta, więc kołocz musi być. I żeby mi nikt nie nazwał tego ciasta kołacz bo zamorduje!  
Kołocz to tradycyjne ciasto na Górnym Śląsku podawane na wszystkich rodzinnych uroczystościach, weselach, odpustach, roznoszone także w paczkach sąsiadom, rodzinie przez młodą parę przed weselem. Kołocz się robi na dużej blasze,  w kilku wersjach, podstawowa to samo ciasto z posypką, pozostałe to ciasto z nadzieniem z sera lub z maku albo z jabłkami. I tę ostatnią wersję wam dzisiaj przedstawiam. Wyrób mojej mamy. 



Kołocz śląski z jabłkami

ciasto:
  • 500 g mąki pszennej najlepiej tortowej 
  • 35 g drożdży
  • 2 jajka
  • 125 g masła 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 200 ml mleka 
  • szczypta soli
  • 1 cukier wanilinowy
nadzienie jabłkowe:
  • 2 kg jabłek
  • 200 g cukru 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
posypka:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g cukru
  • cukier wanilinowy 
  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • szczypta soli



Ciasto: Masło roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Mleko podgrzać. Do pół szklanki ciepłego mleka pokruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać, dokładnie by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilka minut.  Mąkę przesiać i wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym i połączyć z mąką. Dodać rozczyn drożdży, pozostałe mleko, sól oraz przestudzone masło. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto, aż będzie odchodziło od rąk. W razie potrzeby potrzeby podsypać mąką. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 części. Jedną część tę większą rozwałkować na grubość około 3 mm wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarach 25x35 cm. Widelcem zrobić dziurki w cieście. Nałożyć masę jabłkową.  

Nadzienie jabłkowe: oczyszczone i obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier i cynamon, wymieszać. Odcisnąć z nadmiaru soku i rozłożyć na cieście.
Drugi kawałek ciasta również rozwałkować. Przykryć nadzienie rozwałkowanym plackiem, podwijając brzegi, aby nadzienie się nie wydostało. Ułożyć na wierzchu posypkę. 

Posypka: mąkę przesiać, następnie dodać do niej cukier, cukier wanilinowy, sól, jajka i masło. Wszystko wyrobić na jednolitą masę. Posypkę układamy na cieście jeden kawałek obok drugiego, urywając małe kawałki ciasta, układać je na placku lekko wciskając je kciukiem, tak jakby układać płatki kwiatów obok siebie.
Blaszkę włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika na ok 45 min. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia, posypać cukrem pudrem. 


27 komentarzy:

  1. U mnie tak Babcia robiła szarlotkę, pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem strasznie ciekawa innych wariacji smakowych i czekam na publikację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super, bardzo lubię ciasta z jabłkami, ale takiego jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasta z jabłkami, wygląda super

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda cudownie :) Nigdy takiego cuda nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dzięki za przepis :) jeszcze nigdy nie robiłam tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie się prezentuje to ciasto! *.*
    Bardzo ciekawy przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. Do posypki na kołocz jajka? Całe życie miyszkom na Śląsku i pieka kołocz co tydziyń ale piyrsze słysza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widać sa odstępstwa od tej reguły.

      Usuń
    2. Rączka gotuje -też daje żółtko, mówi , że dla koloru

      Usuń
    3. A mozna jeszcze spritry (wiorka )z kokosu do posypki (kruszonki) wciepnoc (dodac) to wtedy posypka i kolocz ma troszka fajny(lepszy) smak

      Usuń
  9. to jest porzadny kolocz na masle a nie jakies badziewie jak pokazuja na margarynie bez smaku tylko napchaj brzuch bebebebe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciesze się, tak to nie margaryna, ale masło daje ten smak.

      Usuń
  10. Zrobię taki kołocz

    OdpowiedzUsuń
  11. muszym se sprubować

    OdpowiedzUsuń
  12. Na jaką blachę jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  13. Smakowicie wygląda ten kołocz, spróbuję go zrobić dziś wieczorem. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super. Daj znać czy smakowało, czy wyszedł. Pozdrawiam.

      Usuń
  14. dzięki wielkie... :/ Najpierw pisze pani, że robi się na dużej blasze. a potem, jak już mam wszystko wyrobione czytam, że blaszunia 25 na 35.... Duża blacha to duża blacha ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj przykro mi że wprowadziłam w błąd, duża blacha to dla mnie właśnie taka blaszka, bo zazwyczaj piekę jeszcze w mniejszych. Niestety to nie blacha z piekarnika, chociaż kiedyś się na takich robiło.

      Usuń
  15. Czy piekarnik z termobiegiem czy bez nastawić?

    OdpowiedzUsuń
  16. Bez. Wszystkie ciasta piekę na górnej i dolnej grzałce.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger