Kołocz śląski z jabłkami
Blogerka śląska a nie ma u siebie przepisu na kołocz, no nie może być. Dlatego szybko uzupełniam braki, szczególnie że raz, dwa nadejdą święta, więc kołocz musi być. I żeby mi nikt nie nazwał tego ciasta kołacz bo zamorduje!
Kołocz to tradycyjne ciasto na Górnym Śląsku podawane na wszystkich rodzinnych uroczystościach, weselach, odpustach, roznoszone także w paczkach sąsiadom, rodzinie przez młodą parę przed weselem. Kołocz się robi na dużej blasze, w kilku wersjach, podstawowa to samo ciasto z posypką, pozostałe to ciasto z nadzieniem z sera lub z maku albo z jabłkami. I tę ostatnią wersję wam dzisiaj przedstawiam. Wyrób mojej mamy.
Kołocz śląski z jabłkami
ciasto:
- 500 g mąki pszennej najlepiej tortowej
- 35 g drożdży
- 2 jajka
- 125 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 200 ml mleka
- szczypta soli
- 1 cukier wanilinowy
- 2 kg jabłek
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 250 g mąki pszennej
- 125 g cukru
- cukier wanilinowy
- 2 jajka
- 125 g masła
- szczypta soli
Ciasto: Masło roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Mleko podgrzać. Do pół szklanki ciepłego mleka pokruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać, dokładnie by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilka minut. Mąkę przesiać i wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym i połączyć z mąką. Dodać rozczyn drożdży, pozostałe mleko, sól oraz przestudzone masło. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto, aż będzie odchodziło od rąk. W razie potrzeby potrzeby podsypać mąką. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 części. Jedną część tę większą rozwałkować na grubość około 3 mm wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarach 25x35 cm. Widelcem zrobić dziurki w cieście. Nałożyć masę jabłkową.
Nadzienie jabłkowe: oczyszczone i obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier i cynamon, wymieszać. Odcisnąć z nadmiaru soku i rozłożyć na cieście.
Drugi kawałek ciasta również rozwałkować. Przykryć nadzienie rozwałkowanym plackiem, podwijając brzegi, aby nadzienie się nie wydostało. Ułożyć na wierzchu posypkę.
Posypka: mąkę przesiać, następnie dodać do niej cukier, cukier wanilinowy, sól, jajka i masło. Wszystko wyrobić na jednolitą masę. Posypkę układamy na cieście jeden kawałek obok drugiego, urywając małe kawałki ciasta, układać je na placku lekko wciskając je kciukiem, tak jakby układać płatki kwiatów obok siebie.
Blaszkę włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika na ok 45 min. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia, posypać cukrem pudrem.
U mnie tak Babcia robiła szarlotkę, pyszna!
OdpowiedzUsuńJestem strasznie ciekawa innych wariacji smakowych i czekam na publikację :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy ten weselny :D
OdpowiedzUsuńsuper, bardzo lubię ciasta z jabłkami, ale takiego jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńsmacznie i apetycznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z jabłkami, wygląda super
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda cudownie :) Nigdy takiego cuda nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńdzięki za przepis :) jeszcze nigdy nie robiłam tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje to ciasto! *.*
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis!
To niy żodne ciasto ino kołocz!
Usuńmosz recht :)
UsuńDo posypki na kołocz jajka? Całe życie miyszkom na Śląsku i pieka kołocz co tydziyń ale piyrsze słysza.
OdpowiedzUsuńwidać sa odstępstwa od tej reguły.
UsuńRączka gotuje -też daje żółtko, mówi , że dla koloru
UsuńA mozna jeszcze spritry (wiorka )z kokosu do posypki (kruszonki) wciepnoc (dodac) to wtedy posypka i kolocz ma troszka fajny(lepszy) smak
Usuńto jest porzadny kolocz na masle a nie jakies badziewie jak pokazuja na margarynie bez smaku tylko napchaj brzuch bebebebe
OdpowiedzUsuńciesze się, tak to nie margaryna, ale masło daje ten smak.
UsuńZrobię taki kołocz
OdpowiedzUsuńmuszym se sprubować
OdpowiedzUsuńNa jaką blachę jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńna tradycyjną najbardziej popularną 36x25.
UsuńSmakowicie wygląda ten kołocz, spróbuję go zrobić dziś wieczorem. Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńSuper. Daj znać czy smakowało, czy wyszedł. Pozdrawiam.
Usuńdzięki wielkie... :/ Najpierw pisze pani, że robi się na dużej blasze. a potem, jak już mam wszystko wyrobione czytam, że blaszunia 25 na 35.... Duża blacha to duża blacha ....
OdpowiedzUsuńOj przykro mi że wprowadziłam w błąd, duża blacha to dla mnie właśnie taka blaszka, bo zazwyczaj piekę jeszcze w mniejszych. Niestety to nie blacha z piekarnika, chociaż kiedyś się na takich robiło.
UsuńCzy piekarnik z termobiegiem czy bez nastawić?
OdpowiedzUsuńBez. Wszystkie ciasta piekę na górnej i dolnej grzałce.
OdpowiedzUsuńJa piekę z tego przepisu na dużej blasze z piekarnika i zawsze mam wystarczającą ilość ciasta na kołocz dodatki dodaje wedle uznania a najbardziej smakuje domownikom z rabarbarem.Własnie dzisiaj upiekłam pół blachy z jabłkami a drugą część z rabarbarem : )
OdpowiedzUsuń