Cytrynowe babeczki z lemon curd

Weekend za oknem nie należy do słonecznych dlatego na blogu będzie dzisiaj wręcz odwrotnie. Zapraszam na słoneczne, cytrynowe babeczki z nadzieniem z lemon curd. Lekkie, bajeczne w smaku. I dzień od razu robi się cieplejszy. Źródło.



Cytrynowe muffinki z lemon curd

ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki soku z cytryny (z około 1/2 duże cytryny)
  • 1 łyżka skórka z cytryny (z około 1 dużej cytryny)
  • 1/2 szklanki pełnego mleka
lemon curd:
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 
  • 2 łyżeczki otartej skorki cytrynowej 
  • 100 g cukru 
  • 3 duże jajka 
  • 1/4 kostki masła pokrojonego na małe kawałeczki 
krem:
  • 1/2 szklanka masła, temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki cukru pudru, przesianego
  • 150 g serka kremowego (typu bieluch, philadelfia) 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • łyżka skórki z cytryny (1 duża cytryna)
  • 3 łyżki lemon curd
  • łyżka soku z cytryny


Babeczki: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W jednej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek, sodę, sól. Do drugiej dużej miski wbić jajka, roztrzepać miksując. Dodać cukier i miksować aż powstanie jasna pulchna masa, następnie dodać ekstrakt, skórkę i sok z cytryny oraz olej. Miksować 30 sekund. Do miski z mokrymi składnikami dodać w 3 partiach suche składniki na zmianę z mlekiem. Miksować krótko na niskich obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej włożyć łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę porcji lemon curd i przykryć ciastem do objętości 2/3 papilotki. Piec przez 20-25 minut, do suchego patyczka.

Lemon curd: Przepis można znaleźć także tutaj. Jajka wybić do miseczki i roztrzepać. Dodać sok, skórkę, cukier i kawałeczki masła. Miskę umieścić w kąpieli wodnej, czyli nad garnkiem z wrzącą wodą. Podgrzewać mieszając aż masa zgęstnieje. Może to potrwać nawet 10 minut. Jeśli w kremie będą grudki przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Przelać masę do miseczki, albo słoiczka przykryć folia i schłodzić w lodowce. Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.

Krem: Utrzeć miękkie masło mikserem. Dodać wanilię, wymieszać. Dodawać cukier puder w 2-3 częściach, miksując na wysokich obrotach przez 5 minut. Zmniejszyć obroty miksera na niskie. Dodać serek, lemon curd, skórkę i sok z cytryny. Wymieszać. Zwiększyć obroty do średnich i miksować 3-5 minut, aż krem będzie gładki i puszysty. Wstawić do lodówki do schłodzenia na godzinę. Następnie przełożyć do szprycy i wycisnąć na babeczki. Udekorować np listkami mięty i żółtymi perełkami. 





2 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger