Cynamonowe pączki z serka homogenizowanego

Już w ten czwartek czeka nas tłustoczwartkowe obżarstwo, jak co roku zresztą... proponuję kolejne małe pączusie tym razem obtoczone w cukrze cynamonowym. Są niezwykle szybkie, pyszne i delikatne. Wystarczy pudełko serka homogenizowanego i słodkości trafia na stół. Przepis z Wypiecz wymaluj.  



Cynamonowe pączki z serka homogenizowanego 

  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka spirytusu
  • olej do głębokiego smażenia
do obtoczenia:
  • 2 łyżki cukru 
  •  łyżeczka cynamonu 
W misce wymieszać serek, jajka, dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, spirytus. Wszystko dokładnie wymieszać.  
W szerokim garnku rozgrzać olej. Łyżeczką maczaną w wodzie nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej. Smażyć do złotego koloru.
Usmażone pączki przekładać na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cynamonowym cukrze.



5 komentarzy:

  1. Jakie ładne, takie malusieńkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedni komentują, inni smażą :D Właśnie się zajadamy. Może nie wyszły idealne kuleczki, niektóre przypominają szczury, ale są bardzo smaczne. Spodobały mi się takie losowe kształty, więc starałam się, by były jak najbardziej fantazyjne. Wychodzi taki duży talerz, w sam raz dla dwóch łakomczuchów.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger