Weekend tex-mex z produktami Santa Maria

Ten wpis jest wpisem sponsorowanym przez firmę Santa Maria od 1946r. reprezentującą szwedzką markę spożywczą, która oferuje przyprawy oraz produkty kuchni świata Tex-mex, indyjskiej, tajskiej i BBQ. Mi w udziale przypadło przetestowanie w weekend produktów kuchni tex-mex.  

Kuchnia teksańsko-meksykańska (tex-mex) powstała w wyniku połączenia kuchni meksykańskiej i amerykańskiej, szczególnie kuchni południowych stanów USA. Klasycznymi potrawami tej kuchni oprócz barbecue mięsa wołowego jest chili con carne, burito, tacos, nacho i wszelakie tortille.
Co do otrzymanych produktów to byłam mile zaskoczona. Tortille po porównaniu składu z innymi markami okazały się bardzo dobrej jakości, w dodatku jako jedyne chyba na rynku nie mają konserwantów. Sosy do taco, salse są bardzo  smaczne, nie czuć w nich sztuczności, chemii, są bardzo podobne do tego co można zrobić samemu czy też skosztować w dobrych restauracjach z kuchnia meksykańską. Co do ich ostrości to wszystko zależy jaką kto ma tolerancje, dla mojego taty sos do taco hot był bardzo łagodny, dla mnie lekko ostry a moją mamę wręcz palił. Również w składzie nie zaobserwowałam nadmiaru "dziwnych" składników, widać że producent stara się by produkty bazowały na dobrej jakości, naturalnych składnikach. 
Dostałam także tacki do taco, fajna rzecz, bo do tej pory spotkałam się tylko z muszlami, ale tacki są bardziej wygodne, bardziej poręczne do podania tego typu dania, w dodatku w smaku i składzie nie odbiegają od normalnych kukurydzianych muszel. 
Jedynym produktem który nie przypadł nam do gustu jest dip quacamole i dip serowy, które jak podobne tego typu produkty na rynku są niestety sztuczne i z prawdziwym quacamole nie mają wiele wspólnego, ale osobom które lubią takie rzeczy albo nie umieją zrobić domowego quacamole myślę że produkt zasmakuje.  

Produkty które testowałam to tortille, sos do taco mild i hot, tacki do taco, salsa warzywna, salsa warzywna z czosnkiem, przyprawa do fajity, taco i burrito, dip quacamole i dip serowy,  które zostały  użyte w poniższych przepisach a można je zakupić w sklepie internetowym Santa Maria.


Pierwszy przepis to zupa mięsna, gęsta, pożywna, wystarczająca za cały obiad. Z chrupiącą serową quesadilla stanowi świetne uzupełnienie. Porcja na 4 osoby.




Ostra zupa z mięsem mielonym i sosem do taco

  • 500g mielonej wołowiny 
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża posiekana w kostkę cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 lub 2 łyżeczki przyprawy do Taco Santa Maria
  • puszka pomidorów krojonych
  • szczypta cukru, soli, pieprzu
  • ok 1l rosołu z kurczaka
  • natka pietruszki
  • 5 łyżek kukurydzy  
  • 4 tortille Santa Maria
  • słoiczek sosu do Taco Hot Santa Maria
  • starty żółty ser

Rozgrzewamy głęboką patelnie z olejem, dodajemy mięso i smażymy. Następnie dodajemy cebulę i posiekany czosnek i smażymy razem 2-3 minuty. Doprawiamy przyprawą do taco. Wlewamy puszkę pomidorów, sos do taco (nie cały, odkładamy 1/4)  i dusimy razem kilka minut.  Na koniec wlewamy rosół i dodajemy kukurydzę, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, cukrem i gotujemy jeszcze kilka minut. Wlewamy do miseczek, posypujemy posiekaną natką.
W między czasie przygotowujemy quesadillę. Każdą tortillę smarujemy łyżką sosu do taco, posypujemy startym serem, natką pietruszki i składamy na pół. Następnie kładziemy na druga, suchą  patelnie, czekając aż ser się rozpuści, po czym obracamy na druga stronie znowu podgrzewamy przez minutę. 



   
 

Drugi przepis to przekąska do której wykorzystałam fajne, poręczne tacki kukurydziane. Porcja dla 2 osób. 


Tacki kukurydziane z sosem taco i krewetkami
  • 4 tacki kukurydziane Santa Maria
  • szklanka małych koktajlowych marchewek
  • 12 szt krewetek królewskich
  • listki sałaty karbowanej
  • papryka czerwona
  • awokado
  • 4 łyżeczki kukurydzy z puszki
  • sos do Taco łagodny Santa Maria
  • łyżeczka przyprawy Burrito Santa Maria
  • dip quacamole Santa Maria
  • natka pietruszki
Paprykę, awokado pokroić w kostkę, marchewki jeśli mrożone przelać wodą, odcedzić. Krewetki posypać przyprawą do burrito.  Na patelni  rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić paprykę, dodać marchewki, chwilę podsmażyć, dorzucić krewetki, podsmażyć minutę, wlać sos do taco,     wymieszać, chwile razem podgrzać.
Na kukurydziane tacki  włożyć trochę sałaty, na to wyłożyć porcję sosu z krewetkami, posypać kukurydzą, pokrojonym awokado, na środek dodać trochę dipu i udekorować natką.




  

9 komentarzy:

  1. Super tacki:) Przypadły mi do gustu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. same pysznośći były u Ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. doskonałe pomysły kulinarne

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne jedzonko! mam ochotę sama takie zaserwować!

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne to - nie moje smaki chyba, chociaż pewnie mówię tak na wyrost bo malutkie mam doświadczenie z kuchnią meksykańską.... podobają mi się te tacki - do wielu dań można by je wykorzystać. Ale wszystko wygląda apetycznie i kolorowo więc chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś przygotowałam z tych tacek przekąski na imprezę. Sałata, oliwki, ser feta, kawałeczki cebuli i papryki. Moi znajomi byli zachwyceni ich wyglądem i podziwiali moją pomysłowość.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger