Empanadas czyli sobota z meksykańskimi pierożkami w rytm salsy
W jednym z odcinków serialu Hannah Montana córka zobaczyła meksykańskie pierogi empanadas... no i zaczęło się.. "Zrobisz? proszę zrobisz?"... i tak co jakiś czas, do znudzenia. W końcu zrobiłam... i okazały się być przepyszne, zniknęły w tempie ekspresowym. I coś mi się wydaje że będę do nich wracać bo są łatwe, szybkie i bardzo smaczne. Do tego salsa z awokado i nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba. Przepis na ciasto zaczerpnęłam z Kwestii smaku.
ciasto:
15 dag mąki kukurydzianej
15 dag mąki pszennej
niecałe 2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
farsz:
35 dag wołowego mięsa mielonego
cebula
łyżka oliwy
1 łyżeczka kuminu rzymskiego
1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
sól, pieprz do smaku
3 łyżki kukurydzy
mała papryczka chilii
ząbek czosnku
4 łyżki passaty lub gotowego sosu meksykańskiego
łyżka oliwy
1 łyżeczka kuminu rzymskiego
1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
sól, pieprz do smaku
3 łyżki kukurydzy
mała papryczka chilii
ząbek czosnku
4 łyżki passaty lub gotowego sosu meksykańskiego
dodatkowo:
olej do smażenia
śmietana kwaśna
salsa z awokado
salsa verde
dla leniuchów gotowy sos meksykański
Obie mąki, sól oraz tyle wody (stopniowo dodawanej) żeby wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić je na 20 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować i wyciąć koła dużą szklanką (ja użyłam pucharka do lodów). Robimy farsz: Cebulę, czosnek posiekać, przesmażyć na oliwie. Dodać mięso, smażyć jeszcze przez kilka minut mieszając. Dodać przyprawy oraz drobno posiekaną papryczkę, passate lub sos meksykański, kukurydzę, dusić mięso chwile. Doprawić solą i pieprzem. Nakładać farsz na kółka ciasta, zlepiać brzegi. Ja pomagałam sobie moim pomocnikiem czyli kółkiem do zlepiania pierogów. Rozgrzać olej w głębokiej patelni. Smażyć partiami do zrumienienia się. Po usmażeniu pierożki podać z sosem meksykańskim, kwaśną śmietaną oraz salsami.
- 1/2 czerwonej cebuli
- awokado
- pomidor
- papryka czerwona
- 1/2 papryczki chilli
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Posiekać cebulę. Pomidora, paprykę, chilii pokroić w drobną kostkę. Awokado obrać i pokroić delikatnie w niedużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać warzywa ze sobą, dodać kukurydzę. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Delikatnie wymieszać z oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz