Gotowanie z Poltino - śląski deser szpajza

"Zawsze uśmiechnięta i pełna pozytywnej energii. Taka właśnie jest nasza kolejna ambasadorka, która zamiesza dla nas w garach. Będzie słodko i regionalnie. A co dla Was przygotuje, dowiecie się już jutro. Tymczasem wpadnijcie na jej bloga i zobaczcie jakie pyszności można tam znaleźć." Taki wpis możecie znaleźć na stronie Poltino, bo to ja 2 tygodnie temu miałam przyjemność dla firmy Poltino przygotować śląski deser Szpajze pod okiem kamery agencji Mucha nie siada. Chłopaki całość pięknie zmontowali i filmik możecie obejrzeć zarówno tutaj jak i w sieci. A przepis na malinowo-cytrynową szpajze poniżej. Zapraszam na ten regionalny, tradycyjny deser. 

poltino, szpajza, deser, kuchnia slaska, bernika, kulinarny pamietnik


Szpajza malinowo-cytrynowa
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 40 ml gorącej wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z cytryny
  • maliny mrożone Poltino (lub świeże)
  • dekoracja: plasterki cytryny, maliny i mięta

Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Ubić sztywną pianę z białek. Oddzielnie utrzeć żółtka z cukrem na kogel mogel. Ostrożnie połączyć obie masy, uważając, aby piana nie opadła. Żelatynę  namoczyć w wodzie, odstawić do napęcznienia. Następnie miseczkę z żelatyną położyć nad garnuszek z gorącą wodą i mieszając rozpuścić żelatynę w tzw. kąpieli wodnej. Odstawić żelatynę na chwile do ostygnięcia. W tym czasie maliny zmiksować na mus.  Rozpuszczoną i chłodną żelatynę dodać do kremu. Krem podzielić na 2 równe części, do jednej dodać skórkę i sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Do drugiej części kilka łyżek musu malinowego. Ile zależy do was.  Wymieszać. Obie masy wkładać na przemian do wysokich kieliszków lub szklaneczek. Brzeg kieliszka/szklanki można wcześniej zamoczyć w wodzie a potem w cukrze. Całość deseru można udekorować kawałkiem cytryny, musem malinowym i listkami mięty. 


poltino, szpajza, deser, kuchnia slaska, bernika, kulinarny pamietnik

1 komentarz:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger