środa, 31 stycznia 2018

Miodowy kurczak z orzechami

Szybka chińszczyzna to wyjście awaryjne gdy nie mamy w domu obiadu. Pierś z kurczaka, trochę warzyw, dodatków i obiad gotowy. Całość nie zajmie wam więcej jak 20 minut. Fajnie nie? Zapraszam. 

kurczak, chinskie, brokuly, obiad, orzechy, bernika, kulinarny pamietnik


Miodowy kurczak z orzechami
  • 100-150 g ryżu
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki mąki kartoflanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 szklanki różyczek brokuła
  • ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 szklanki prażonych na sucho orzechów nerkowca
sos:
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka sosu Sriracha 



Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka pokroić na kawałki. Cebule posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę pokroić w paski.
Kurczaka posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Rozgrzać dużą patelnię. Dodać olej rzepakowy i sezamowy. Włożyć kurczaka, smażyć aż się zrumieni. Dodać brokuły, czosnek, paprykę. Smażyć 5 minut, warzywa mają być nadal kruche i delikatne. Wsypać orzechy nerkowca, wymieszać. W miseczce połączyć składniki sosu. Sos dodać do mięsa i warzyw na patelni, wymieszać. Gotowe danie podać z ryżem.

kurczak, chinskie, brokuly, obiad, orzechy, bernika, kulinarny pamietnik


1 komentarz: