piątek, 22 września 2017

Tort Malakoff

Austriacki torcik migdałowy. Pyszne połączenie biszkoptów, ponczu, kremu i migdałów. Jest prosty, łatwy w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia, skomplikowanych składników i urządzeń. Jeden wieczór i mamy elegancki tort jak z austriackiej cukierni. Zdjęcia tortu sprzed lat stąd wybaczcie ich jakość. Źródło.

malakoff, tort, deser, ciasto, biszkopt, bernika, kulinarny pamietnik, migdały


Tort Malakoff
  • 300g podłużnych biszkoptów
poncz:
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 50 ml rumu
  • 2 łyżeczki cukru
masa:
  • 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego lub wiśniowego
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g prażonych płatków migdałowych
  • dodałam jeszcze 2 łyżki soku z cytryny
dekoracja:
  • 150 ml śmietana kremówka 30% lub 36%
  • kilkanaście niedużych herbatników w czekoladzie
  • płatki migdałowe 


Wymieszać składniki ponczu. Tortownicę (u mnie 24 cm) szczelnie wyłożyć połową biszkoptów, nasączyć połową ponczu. Budyń ugotować z mlekiem i cukrem. Ostudzić.
Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce zimnego budyniu, na koniec dodać sok z cytryny. W garnuszku podgrzać dżem, połowę rozłożyć małymi kleksami na biszkoptach. Następnie wyłożyć warstwę kremu, posypać częścią płatków. Ułożyć ponownie biszkopty, nasączyć ponczem, położyć dżem, krem (trochę zostawić na posmarowanie boków) i płatki. Wstawić do lodówki.
Gdy krem stwardnieje zdjąć obręcz tortownicy, posmarować boki ciasta resztą kremu i obkleić płatkami. Śmietanę ubić na sztywno. Tort udekorować herbatnikami i bitą śmietaną. Wstawić do lodówki.

malakoff, tort, deser, ciasto, biszkopt, bernika, kulinarny pamietnik, migdały

malakoff, tort, deser, ciasto, biszkopt, bernika, kulinarny pamietnik, migdały

1 komentarz:

  1. Tort wygląda niezwykle apetycznie. Ciekawa jestem, czy nie będzie dla mnie za słodki, ale to już sprawdzę w praktyce :)

    OdpowiedzUsuń