poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Ciasto gruszki w czekoladzie

Wracam do przepisów z mojego archiwum, stąd zdjęcia trochę przedpotopowe, ale ciasto pyszne, dlatego żal było mi go wam nie pokazać, a przy okazji jak zrobię je ponownie to i zdjęcia będą też nowe. Ciasto jest szybkie, proste, zaledwie kilka składników, w tym gruszki i czekolada, a efekt bardzo smaczny. Polecam.

ciasto, gruszki, czekolada, deser, bernika, kulinarny pamietnik


Ciasto gruszki w czekoladzie

  • 120 g miękkiego masła
  • 10 łyżek cukru brązowego
  • 3 jajka
  • 10 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 gruszki
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • cukier puder
  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy

 


Czekoladę drobno pokroić. Gruszki obrać, pokroić w cząstki lub kostkę. Miękkie masło utrzeć mikserem na gładką masę z 8 łyżkami cukru. Cały czas ubijając dodawać po jednym jajku, a następnie dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypać pokrojoną czekoladę.

Tortownice wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm, ułożyć na wierzchu pokrojone gruszki i posypać wierzch 2 łyżkami cukru. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.


ciasto, gruszki, czekolada, deser, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz