Łosoś w śmietanie z jarmużem i makaronem
Przepis na szybki, pyszny i zdrowy obiad bo w łososiem - najlepszym nośnikiem kwasów omega. Wystarczy połączyć makaron, łososia, śmietanę, coś zielonego i mamy obiad pierwsza klasa, nie tylko na piątek ale również na wyjątkową kolację. Zapraszam.
Łosoś w śmietanie z jarmużem i makaronem
- 250 g ulubionego makaronu (u mnie spaghetti)
- ok 300 g filetu z łososia obranego ze skóry i ości
- 300 ml śmietany 12%
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść jarmużu (wg uznania)
- pieprz świeżo mielony
- sól
- olej rzepakowy do smażenia
- ser twardy np parmezan
Łososia pokroić w małe kawałki i posolić. Cebulę i czosnek pokroić w
kostkę. Jarmuż umyć, porwać na kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju,
podsmażyć posiekany czosnek i cebulę, dodać jarmuż, poczekać aż
zmniejszy swoja objętość, następnie dodać kawałki łososia, delikatnie usmażyć.
Na sam koniec wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać,
dusić przez 3-4 minuty.
W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odcedzić. Makaron włożyć do sosu i delikatnie wymieszać. Danie na talerzach
posypać startym serem.
Łososia pokroić w małe kawałki i posolić. Cebulę i czosnek pokroić w
kostkę. Jarmuż umyć, porwać na kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju,
podsmażyć posiekany czosnek i cebulę, dodać jarmuż, poczekać aż
zmniejszy swoja objętość, następnie dodać kawałki łososia, delikatnie usmażyć.
Na sam koniec wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać,
dusić przez 3-4 minuty.
W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odcedzić. Makaron włożyć do sosu i delikatnie wymieszać. Danie na talerzach
posypać startym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz