Warsztaty kuchni wietnamskiej w Przystanek 11
W zeszłym tygodniu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych w Zabrzu, w nowym studio kulinarnym Przystanek 11.
a prowadziła je Karolina Żmijewska autorka blogów Kuchnia bezglutenowa i Tajlandia od kuchni, absolwentka Akademii Kulinarnej w Bangkoku, pasjonatka kuchni Słowian, trenerka kulinarna. Zwiedza świat przez pryzmat kulinarnych okularów, a z każdego zakątka przywozi przepisy i inspiracje.
Tym razem moja rola jednak była inna, bo nóż do krojenia zamieniłam całkowicie na aparat fotograficzny i zamiast gotować dokumentowałam wszystko to co się tam działo. W zamian na stanowisku gotowała za mnie córka, która uwielbia kuchnie azjatycką i dla której było to nowe ciekawe wyzwanie.
Karolina przygotowała nam do zrobienia 4 dania: letnie nany, zupę pho, wołowinę z ryżem i banany w cieście.
Wszystko przepyszne.
Grupa chętnych do gotowania była bardzo różnorodna. 12 osób spragnionych nowych smaków i umiejętności chłonęło wszystko co mówiła Karolina, która nie tylko ciekawie o tej kuchni opowiadała, ale także o zwyczajach, kulturze, różnicach między krajami azjatyckimi.
W trakcie warsztatów była fajna, przyjemna, prawie rodzinna atmosfera, stres zamieniliśmy na śmiech. Na gotowaniu, jedzeniu i rozmowach nie wiadomo kiedy minęło 5h.
Tak więc jeśli jesteście chętni na spędzanie w ten sposób wieczorów, poznawanie nowych ludzi, smaków, umiejętności to zapraszam do zapisywania się na kolejne warsztaty, które przygotowali dla was właściciele Przystanku 11, a dodam że to niezwykle miłe, sympatyczne małżeństwo, z sercem do ludzi i do gotowania.
Polecam, bo brakowało takiego miejsca na naszej śląskiej mapie kulinarnej. Oferta warsztatów jest różnorodna, więc każdy znajdzie coś dla siebie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz