wtorek, 15 marca 2016

Łosoś pieczony w całości z warzywami

Zbliża się wielki tydzień, dla wielu to czas postu szczególnie w Wielki Piątek. Dlatego proponuje upiec na ten dzień dla całej rodziny łososia, w całości z warzywami. To będzie pyszny obiad i zapowiedź nadchodzących pysznych Świąt Wielkiej Nocy.



Łosoś pieczony w całości z warzywami
  • łosoś wypatroszony ok 1,5-2 kg
  • 2 cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka łyżek masła
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • pieprz świeżo mielony
  • sól
  • pęczek natki pietruszki
  • 2-3 cebule
  • jarmuż
  • 1/2 kg pomidorków koktajlowych



Łososia umyć i osuszyć. Jedną cytrynę pokroić na plasterki. Rybę w środku i na zewnątrz natrzeć solą i pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skropić sokiem z cytryny. Do środka włożyć kilka plasterków cytryny, kilka wiórków masła, natkę pietruszki. Włożyć go w całości do brytfanny i odstawić na 2 h do lodówki.


Cebule obrać pokroić na ćwiartki. Rybę wyjąć  i obłożyć pomidorkami koktajlowymi, cebulą oraz jarmużem. Na wierzchu łososia ułożyć kilka plasterków cytryny oraz wiórki masła. Wlać na dno brytfanki wino, a całość skropić oliwą. Wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec 60 min. Pod koniec pieczenia można rybę odkryć by się lekko zrumieniła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz