Indyk z warzywami ryżem i soczewicą

Prosty obiad ze zdrowym indykiem, ryżem i soczewicą to propozycja na danie bezglutenowe i danie idealne do diety dla hasimioto. Jest to potrawa, jedna z kilku, które córka dostała od swojej dietetyk jako obowiązujące w jej menu. A że są to składniki które lubi moja rodzina to danie jest idealne na obiad dla całej rodziny.





Indyk z warzywami, ryżem i soczewicą
  • 500 g zmielonego udźca lub filetu z indyka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 100 g ryżu długoziarnistego (np. basmati)
  • 1 szklanka soczewicy (u mnie zielona)
  • olej rzepakowy

bulion:
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • natka pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz
sos:
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 3 szalotki (lub 1 cebula)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki oleju rzepakowego


Przygotować bulion: do garnka wlać 4 szklanki wody, zagotować, w międzyczasie dodać obrana i pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, opłukanego pora i natkę pietruszki. Dodać sól, pieprz i gotować przez około 20 minut.
Sos: w drugiem mniejszym garnku rozgrzać 1/2 łyżki oleju. Cebule lub szalotki drobno posiekać, dodać do garnka z olejem. Smażyć aż się zeszkli. Pod koniec dodać pokrojony w plasterki czosnek. Chwile zrumienić. Wlać pomidory z puszki, rozdrobnić widelcem, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut.
Bulion podzielić an dwie części i w każdej osobno ugotować ryż i osobno soczewicę. Bulion z odsączonej soczewicy zostawić na wszelki wypadek.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, włożyć mięso mielone, dodać paprykę słodką i ostrą, kolendrę i usmażyć je dokładnie. Do gotowego mięsa dodać ugotowany ryż i soczewicę, wymieszać, wlać sos pomidorowy. Jeśli by się okazało, że potrawa jest zbyt sucha to można podlać odrobiną pozostawionego bulionu. Doprawić do smaku. Posypać świeżą natką lub kolendrą albo tymiankiem.



2 komentarze:

  1. I chętnie i ja skorzystam:-) A czy można soczewicę zamienić ciecierzycą? ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście. nawet z puszki byle bez cukru i innych dziwnych dodatków.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger