piątek, 31 stycznia 2014

Zupa pomidorowo-porowa - montignac

Szybka warzywna zupa z lekkim pazurem po dodaniu ostrego składnika. Zima rozgrzeje, wzmocni organizm o witamy, nie odbije się w biodrach ani brzuszku. Idealna zarówno dla tych an diecie jak i pozostałych. Inspiracją był przepis z książki "Montiniak dla kobiet". Porcja na 4 osoby.


czwartek, 30 stycznia 2014

Domowy ekstrakt waniliowy

Właśnie się zorientowałam ze na blogu brak podstawowego przepisu, który jako składnik bardzo często wykorzystywany jest przeze mnie do słodkich wypieków. Chodzi oczywiście o ekstrakt waniliowy. Używam go od kilku lat i jego moc, aromat w żaden sposób nie można porównać do kupnych buteleczek, czy tak popularnego u nas cukru wanilinowego.
Zrobienie go jest dziecinnie proste, a wychodzi taniej niż kupno gotowego. Można go trzymać przez wiele miesięcy i jak wódka się nie psuje, a wręcz przeciwnie aromat jego się zwiększa. Ekstrakt  stosuje się do aromatyzowania ciast i deserów, co serdecznie polecam.


wtorek, 28 stycznia 2014

Zimowy tort z owocami na piwie

Przedstawiam wam myślę, że jeden z bardziej efektownych tortów, jaki udało mi się zrobić. Tort na grudniowe urodziny siostry. Wykorzystam pomysł na letni tortktóry już robiłam, a wykorzystując fakt, że ten tort smakował wyśmienicie tym razem dodałam owoce, jakie zimą są dostępne, dzięki czemu udało mi się zrobić tort iście królewski. Wczoraj identyczny tort zrobiłysmy dla koleżanki córki na jej 15 urodziny. Jako główny składnik ciasta czekoladowego zostało wykorzystane ciemne piwo burundowe. Ciasto wyszło pysznie czekoladowe, z którym świetnie skomponował się krem na serkach i owoce. 

poniedziałek, 27 stycznia 2014

Quiche z porami - montignac

Kolejny przepis na pyszną, prostą zapiekankę rodem z Francji w wersji light. To idealny obiad tłuszczowy w diecie montignaca, ale także obiad dla każdego i wtedy można dodać jakąkolwiek szynkę, ser i śmietanę 18%. Zapiekanka syta, idealna na dni gdy nie mamy czasu na długie gotowanie. Przepis z książki "Schudnij z montiniakiem".

niedziela, 26 stycznia 2014

Surówka z rzepy

Prosta szybka i zdrowa surówka z białej rzepy, tak niedocenianego warzywa w okresie zimowym, a które jest bogatym źródłem witaminy PP, witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Działa moczopędnie, bakteriobójczo i wzmacniająco.


sobota, 25 stycznia 2014

Mini pączki z serka

Dieta dietą ale karnawał trwa, a jak karnawał to pączki, faworki inne pyszne smażone desery. Dla mnie najlepsze i najszybsze do zrobienia są zawsze mini pączki z serka homogenizowanego albo serka mielonego. Szybkie, pyszne, chrupiąc.. raz na jakiś czas czemu nie... 

czwartek, 23 stycznia 2014

Pizza korona odchudzona - montignac

To właśnie kiedy jesteśmy na diecie mamy ochotę na różne niedozwolone rzeczy. Zachciewa nam się wtedy pizzy, zapiekanek, wszystkiego co niedozwolone, od czego nabieramy boczków. Ale czy na pewno? Czy nie można zrobić tak by to co lubimy, za czym tęsknimy, a co jest bombą kaloryczną było jednak dozwolone? Oczywiście, ze się da. Poniżej znajduje się dowód, czyli przepis na odchudzoną pizze na mące orkiszowej  bez dodatku tłuszczy, tzw posiłek " węglowy" jeśli się odchudzamy. Jeśli nie, ale dbamy o to co jemy to polecam te pizze z ulubionymi dodatkami bez ograniczeń. I tak ma ona wiele mniej kalorii niż ta zwyczajna na białym cieście. A kształt pizzy jest nietypowy, znalazłam go na tejstronie  i mnie zachwycił.

środa, 22 stycznia 2014

Ryba pod ananasową pierzynką

Nie samą dietą człowiek żyje... a że trwa karnawał, czas zabaw i spotkań ze znajomymi to przybronuję pyszną przekąskę na imprezowy wieczór. Nudna i smutna ryba morszczuk w panierce może zyskać niecodzienny smak w połączeniu jej z ananasem, cebulą i pikantnym keczupem. Jest idealne. Taka ryba świetnie tez sprawdzi się na "śledzika" jak i na święta. Przepis od mojej mamy.


wtorek, 21 stycznia 2014

Shis Taouk czyli kurczak po libansku

Dzisiejszy kurczak zadowoli nie tylko odchudzających się, ale także jedzących normalnie, którzy nie muszą liczyć kalorii. Samo przygotowanie kurczaka jest banalnie proste, bo wystarczy kilka aromatycznych przypraw, zamacerowanie w nich kurczaka a następnie uduszenie go w pysznym sosie w piekarniku.

I teraz różnica w stosunku do tego jak mogą go jeść jedni a jak drudzy. Odchudzający zdejmują z kurczaka pyszną skórę i zjadają mięso z dużą ilością sałatki. Wszyscy inni nie żałują sobie i jedzą go z ryżem, kuskusem i nie odmawiają sobie przyjemności zjedzenia skórki z kurczaka. Smacznego.  Źródło forum dieta.mm.


niedziela, 19 stycznia 2014

Orzeszki z ciecierzycy dietetyczne - montignac

Czymże byłoby odchudzanie, gdyby nie można było czegoś przekąsić, co nie będzie surową marchewką albo selerem naciowym. W diecie Montignaca przekąski są w większości niedozwolone chyba że są to suszone owoce czy orzeszki z ciecierzycy, które nie dość ze są zdrowe to jeszcze pyszne, które łatwo zrobić w odpowiednim dla siebie smaku. Dodam ze do orzeszków trzeba mieć zdrowe zęby, bo do miękkich nie nalezą.
Dla nieodchudzających się orzeszki można wzbogacić o dodatek oliwy do przypraw. Przepis ze strony forum diety mm. 

sobota, 18 stycznia 2014

Marchewka z groszkiem

Dzisiaj klasyk, wspomnienie z dzieciństwa aczkolwiek nie mojego, bo ja tego dania niestety nie lubiłam nigdy, za to moja córka ostatnio poprosiła mnie o zrobienie marchewki z groszkiem, bo po nocach śniła jej się taka dobra jak robiły panie w przedszkolu. Córka tez człowiek, życzenia ma, wiec czasami warto je spełniać. I tak powstała znienawidzona przeze mnie potrawa... co prawda córce smakowała, zjadła dwie dokładki,  jednak tej z przedszkola nie dorównała.. ech te dzieci....



piątek, 17 stycznia 2014

Warzywny przekładaniec z kotletami z indyka - montignac

Dzisiaj przykład na dietetyczną kuchnię w męskim wydaniu, czyli góra zieleniny i kotlety z indyka. Można? można... kolorowo, pysznie i zdrowo. Przy okazji przez przypadek mężowi wyszedł obiad zgodny z dietą Montignaca. Taki obiad mogę jeść codziennie, nic więcej mi nie potrzeba. A wy?



czwartek, 16 stycznia 2014

Dietetyczne mocno czekoladowe ciasto - montignac

Dieta większości kojarzy się z restrykcyjnym jedzeniem, nudnym, smutnym, bez smaku i wyrazu, pozbawionym przyjemności deserów. Tymczasem dobra dieta jest nie tylko syta, ale kolorowa, pełna różnorodnych składników, przyjemna dla duszy i ciała i nie stroni od słodkości, których nasz organizm tez potrzebuje. Dlatego przedstawiam wam ciasto, które co prawda do słodkich nie należy, bo dzięki dużej dawce czekolady jest mocno czekoladowe, ale dla cierpiących na brak w diecie słodkości zapewni im odpowiednia jej dawkę i zaspokoi czekoladowy głód, bez obaw że się słodko zgrzeszyło. Ciasto zgodne z dietą Motignaca. Przepis z książki "Schudnij z montignakiem".

wtorek, 14 stycznia 2014

Paszteciki drobiowe dietetyczne - montignac

Zostając w temacie dietetycznym polecam zrobienie drobiowych pasztecików z dodatkiem pieczarek. W cieście nie ma mąki, bułki, jest tylko mięso, jajka i trochę jogurtu i majonezu, które mają za zadanie skleić całość. Posiłek jest zgodny z dietą Montignaca jako posiłek tłuszczowy. Dla osób które na diecie nie są jak moja córka, a która je uwielbia tez je polecam. Są szybkie i nie wymagają wiele pracy. Wychodzą bardzo delikatne, lekko słodkie, więc dla zaostrzenia smaku proponuje dodać więcej czosnku, papryki, może chilli.  Przepis z forum diety.mm sprzed kilku lat.

poniedziałek, 13 stycznia 2014

Paprykarz z tuńczyka - montignac

Pamiętacie paprykarz szczeciński? Kiedyś król sklepowych półek, nieodzowny element każdej wyprawy na wczasy czy wycieczkę. Dzisiaj mimo ponad 50-letniej historii prawie zapomniany leżakuje miedzy innymi puszkami z rybami. Mimo że rzadko po niego sięgamy, pewnie ze względu na niepewność tego co się w nim znajduje, jego smak jest nam nadal bliski. Ja często robię go domowym sposobem z użyciem tuńczyka, szczególnie wtedy kiedy jestem na diecie, bo taki paprykarz stanowi pyszny dietetyczny, węglowodanowy posiłek np kolacje. Do tego trochę warzyw w postaci sałatki i brzuszek pełny. Dla osób nie na diecie z kromeczką chleba może być pysznym wspomnieniem.


niedziela, 12 stycznia 2014

Lazania zwijana szpinakowo-mięsna

Na ten makaron długo polowałam, w końcu udało mi się go kupić. Służy do robienia lazanii, ale nietypowej bo zawijanej, rolowanej. Wykorzystałam do niej dwa rodzaje nadzienia, szpinakowe i tradycyjne mięsne. Taka lazania jest pyszna, kolorowa i bardzo syta i niestety kaloryczna, ale raz na jakiś czas czemu nie. Dodatkowo zachwyci każdego, wiec jeżeli traficie na taki makaron nie zawahajcie sie go kupić. Polecam. Porcja na 3 osoby.


sobota, 11 stycznia 2014

Sałatka z kuskusa

Danie wprost ekspresowe do przygotowania i proste, bo wykorzystać do niego możemy to co akurat jest w lodówce. Kaszy kuskus nie trzeba gotować, a jedynie wystarczy zalać wrzątkiem lub bulionem. Resztę wystarczy pokroić, wszystko wymieszać i gotowe. Taki kuskus to dobry pomysł na szybką przekąskę, czy posiłek w pudełku do pracy. 

piątek, 10 stycznia 2014

Zupa z soczewicy i szpinaku - Montignac

Prosta i pyszna zupa pomidorowa z soczewicą i szpinakiem. Zupa jest nie tylko dietetyczna ale i wegetariańska. Na lekkim warzywnym wywarze z dodatkiem wyrazistych przypraw nie tylko zaspokoi nasz głód ale zapewni nam wartościowy węglowodanowy posiłek zgodny z dietą Montignaca, jeśli się odchudzamy. Jeśli nie to możemy użyć wywaru mięsnego, ale taka jest równie pyszna zapewniam. W mojej dodatkowo pływa trochę ugotowanego ryżu basmati, który został z dnia poprzedniego a który maż wrzucił do zupy nie chcąc by si zmarnował.  


czwartek, 9 stycznia 2014

Podsumowanie akcji Gotuj z Julia Child

Przez cały  grudzień trwała na blogu akcja Gotuj z Julia Child. Czas na podsumowanie.

W akcji wzięło udział wraz ze mną 7 blogów tworząc 12 dań z przepisów Julii. Te osoby, które wzięły udział tak jak ja kochają jej kuchnie, odkrywają jej kulinarne sekrety na nowo. Wiem, też że co niektórzy nawet specjalnie na te okazje zaopatrzyli się egzemplarz książki. Mam nadzieję, że będziecie co jakiś czas wracać do jej kuchni, a ja postaram się aby co jakiś czas jej jeden przepis nadal się pojawiał na blogu. A za pół roku spotkajmy się znowu w jej letniej magicznej kuchni.  


Ajerkuchy z sera czyli placuszki twarogowe

Ajerkuchy to po śląsku placki, najczęściej takie naleśnikowe. Ajerkuchy to smak mojego dzieciństwa. W każdy piątek, gdy byłam dzieckiem te placki czekały na mnie u babci na wsi, zrobione z domowego mleka, wiejskiej śmietany i sera. Upieczone na starym piecu węglowym czekały w cieple w bratrurze, czyli piekarniku. Niestety babcia umarła zabierając ze sobą na nie przepis. A ja ciągle szukam idealnej receptury, która by przywróciła tamten czar i smak. I chyba w końcu znalazłam, bo te placuszki są prawie takie jak wtedy. Pulchne, chrupiące, pysznie serowe. Z domową konfiturą czy dżemem to niebo w gębie.

środa, 8 stycznia 2014

Pulpeciki miesne z fetą - Montignac

To danie to alternatywa na szybkie pulpeciki tylko z 3 składników. W dodatku te pulpeciki są dietetyczne wiec każdemu, kto się odchudza myślę że przypadną do gustu. Ale czy połączenie mięsa i fety może być dietetyczne? Tak, bo po pierwsze brak tam bułki, czy bułki tartej i jajka co w połączeniu z mięsem daje nam kaloryczny posiłek, a jeśli jeszcze je zjemy z ziemniakami, makaronem, czy ryżem to połączenie węglowodanów i tłuszczów powoduje ze nam się to wszystko odkłada. Dlatego te pulpeciki pod warunkiem że zjemy je tylko z warzywami dadzą nam wartościowy, o obniżonej kaloryczności posiłek, a w przypadku diety Montiganca posiłek tłuszczowy I fazy.  Na temat diety Montignaca wkrótce pojawi się dłuższy post wyjaśniający jej zasady, ponieważ ze na blogu przepisy związane z tą dietą będą się pojawiały częściej. Ale jeśli na diecie nie jesteście i o figurę dbać nie musicie to polecam zjeść pulpeciki z sosem pomidorowym i makaronem. A co...  


wtorek, 7 stycznia 2014

Sałatka z selerem, kukurydzą i ananasem

Ta prosta i pyszna sałatka towarzyszy nam zawsze podczas świąt do pieczonej kaczki albo gęsi. Inaczej rzadko ją robimy a szkoda bo smakuje wyśmienicie, karnawałowo, jako dodatek do mięs nadaje się idealnie. Myślałam, że jest za prosta, żeby pokazywać ją na blogu, ale uznałam że wielu z was szuka przepisów na proste sałatki idealne na obiad czy imprezę a nie wszyscy ją znają, wiec może co niektórych zachęcę do jej zrobienia. Dodam że można ją modyfikować poprzez dodanie innych składników jak szynka konserwowa, ser czy jajka.  Porcja dla 4-6 osób.



poniedziałek, 6 stycznia 2014

Domowy gyros z frytkami

Domowy fast food w 15 minut? Tak to możliwe. W dodatku zdrowy bo bez sztucznych, gotowych mieszanek przyprawowych czy dań z torebki. Chcę wam udowodnić, że nie trzeba kupować takich produktów, bo taki posiłek w domu własnoręcznie wykonany od A do Z jest równie  szybki, łatwy i o wiele smaczniejszy.
Kompozycje mieszanki przyprawowej gyros wykorzystałam od córki, która z taką przyprawę ostatnio przygotowała sałatkę. W sklepie przeczytała skład gotowej mieszanki, a w domu w oparciu o zioła i przyprawy skomponowała swoją własną przyprawę gyros. A skoro ona umie to wy też.
Zamiast piersi z kurczaka jako mięso możecie wykorzystać także karczek.


niedziela, 5 stycznia 2014

Korzenne muffinki z ciastkiem

Co prawda święta już za nami ale takie babeczki można upiec nawet teraz w karnawale. A zamiast pierniczków można dodać np korzenne ciasteczka. Babeczki z tym kremem są idealne na każdą okoliczność, a dla dzieci z takim pierniczkiem lub ciasteczkiem będą świetnym deserem. Polecam.


sobota, 4 stycznia 2014

Kakao z piankami

Zima za oknem ... prawie bo w ogole jej nie widać, ale gdyby była tak naprawdę cudownie mroźna i bila to najlepszym rozgrzewającym napojem jak dla mnie jest  kakao, aromatyczne z dodatkiem pianek. I to nie tylko dobre dla dzieci ale także dla dorosłych. Smacznego.


piątek, 3 stycznia 2014

Wyniki konkursu - książka Pascal i Okrasa

Po pierwsze dziękuję wszystkim biorącym udział w konkursie o książkę "Pascal kontra Okrasa" za wasze cudne wesołe wpisy, mile słowa jakimi darzycie tych dwóch fantastycznych kucharzy. Wybór był trudny, ciężko było się zdecydować, ale wygrani muszą być. Oto 2 osoby, do których trafią nagrody. 



1. Za Okrasę  - Modliszka201


"Wybieram OKRASĘ, bo czymże byłyby potrawy bez użycia odpowiedniej okrasy ;) 
OKRASA to nie tylko rewelacyjny kucharz którego bardzo lubię a wręcz i podziwiam, 
OKRASA to również dodatek do potraw w postaci skwarek z tłuszczu czy też płynnego tłuszczu.
To OKRASA nadaje potrawom wyśmienitego zwieńczenia smaków - w postaci płynnej jak i tej 100% człowieczej :P 
Czymże byłyby dla przykładu ruskie pierogi bez OKRASY a OKRASA bez ruskich pierogów! 
OKRASA na polskich stołach przodowała i przoduje a ja to podtrzymuję :D"


2. Za Pascala - Kulinarny Zenit


Pascal to kucharz wyborowy, pomógł mi ugotować przepis gwiazdkowy,
podał pomysł na karpia, którego czosnkową nutką okrapia,
rodzinka się nim zajadała, bym ja w zachwyt wpadała.
Dziękuję mu za to okropnie i niech mnie ta pieczona gęś kopnie!
Oglądam jego programy z zaciekawieniem i zawsze gotowania pragnieniem,
Brodnicki świetnie Polskie słowa wypowiada, jego skóra jest piękna i śniada,
przepisy wspaniałe i pyszne, a programy rewelacyjne i zawsze bardzo śmieszne.
Mogę o nim pisać godzinami i dzielić się tymi przeżyciami z jego fanami,
bo nie znam osoby gotującej tak zdrowo i przy tym zawsze tak smacznie i sezonowo.
Desery Pascala zawsze w moim sercu goszczą i humorkami mymi zawsze się zatroszczą.
Gotowanie z Pascalem zawsze polecać będę, chodź by mi całą kaczkę wsadzili w gębę,
chodź by wywieźli na Alaskę i założyli na oczy czerwoną opaskę.
Będę o nim opowiadała i będę zawsze w swoim sercu jego przepisy miała!"

Gratuluje!

Biała kiełbasa w winie z mandarynkami

Śniadanie, które mnie ostatnio zaskoczyło to oczywiście to które przygotował mąż. No bo tylko on mógł wpaść na pomysł dodanie mandarynek do smażonej białej kiełbasy z oliwkami. I muszę wam powiedzieć, że to nie był głupi pomysł. Mandarynki fajnie sie wkomponowały w danie, nadały mu lekkości i aromatu, nie zmieniając smaku dania na owocowy. I jak tu nie eksperymentować w kuchni?


czwartek, 2 stycznia 2014

Spaghetti bolognese

Jaki jest wasz ulubiony sos do makaronu? Założę się, że to sos boloński i jak większość Polaków uwielbiacie go jeść ze spaghetti. Klasyka... tak by się wydawało. Tymczasem ten sos znany w języku włoskim, jako ragu alla bolognese pochodzi z Bolonii we Włoszech i łączony tam jest najczęściej z makaronem tagliatelle, pappardelle albo lasagne. Oryginalne ragù alla bolognese to smażony, a potem długo duszony sos składający się z cebuli, selera i marchwi, mięsa mielonego wołowego, wina i niewielkiej ilości koncentratu pomidorowego. Ale ragu bolognese ze spaghetti? To połączenie nie pochodzi z Włoch, bo Włosi ragù nie jadają ze spaghetti, tak jada cała reszta świata.
Ale co z tego ważne, że to jest pyszne... a prawdziwy sos i jego długie duszenie wydobywa wszystkie jego aromaty i smaki. I warto raz na jakiś czas zrobić go nie na szybko i byle jak bo wcale to nie jest trudne, wiec nie trzeba kupować gotowych sosów z torebek czy słoiczków. Uwierzcie do tego sosu nie trzeba być mistrzem kuchni, za to jak go zrobicie to takim mistrzem zostaniecie. I nigdy już nie kupicie zadnego słoiczka.