Sałatka z selerem, kukurydzą i ananasem

Ta prosta i pyszna sałatka towarzyszy nam zawsze podczas świąt do pieczonej kaczki albo gęsi. Inaczej rzadko ją robimy a szkoda bo smakuje wyśmienicie, karnawałowo, jako dodatek do mięs nadaje się idealnie. Myślałam, że jest za prosta, żeby pokazywać ją na blogu, ale uznałam że wielu z was szuka przepisów na proste sałatki idealne na obiad czy imprezę a nie wszyscy ją znają, wiec może co niektórych zachęcę do jej zrobienia. Dodam że można ją modyfikować poprzez dodanie innych składników jak szynka konserwowa, ser czy jajka.  Porcja dla 4-6 osób.



Sałatka z selerem, kukurydzą i ananasem
  • słoik selera konserwowego 
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3 plastry ananasów z puszki
  • łyżka majonezu 

Seler, kukurydzę odsączyć z zalewy. Ananasa pokroić w małą kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez i wymieszać. Można doprawić świeżym pieprzem.


12 komentarzy:

  1. Ja też taką robię;) Tzn. podobną, bo dodaję do niej czerwoną fasolę i wędzoną pierś z kurczaka. Jest pyszna!! A u Ciebie jeszcze tak pięknie wygląda;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. my też ją uwielbiamy:) dodajemy do niej jeszcze pokrojoną w kostkę szyneczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja właśnie szynkę zawsze dodaję:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja dodaję jeszcze jajka ugotowane na twardo. Sałatka i piękna i pysznie smakuje. Polecam.
    Maria

    OdpowiedzUsuń
  5. ja robię taką: seler, kukurydza, ananas, kurczak (smażona pierś krojona w kostkę), majonez ze śmietaną, makaron kokardki semolina (nie za dużo). Jest to wtedy gotowe samodzielne danie, a nie dodatek :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja robię z szynka, jajkiem i koniecznie na wierzch biała część pora, pokrojona w półplasterki, kiedyś robiłam bez pora i stwierdzam że wtedy smakowała gorzej. spróbujcie w tej wersji

    OdpowiedzUsuń
  7. i jeszcze nie dodałam że dodaję ser żółtym starty na tarce o małych oczkach i polewam to wszystko syropem z ananasów połączonym z majonezem. bomba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm ciekawe rozwiązanie, dziękuje za podpowiedź.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger