Zupa z soczewicy i szpinaku - Montignac
Prosta i pyszna zupa pomidorowa z soczewicą i szpinakiem. Zupa jest nie tylko dietetyczna ale i wegetariańska. Na lekkim warzywnym wywarze z dodatkiem wyrazistych przypraw nie tylko zaspokoi nasz głód ale zapewni nam wartościowy węglowodanowy posiłek zgodny z dietą Montignaca, jeśli się odchudzamy. Jeśli nie to możemy użyć wywaru mięsnego, ale taka jest równie pyszna zapewniam. W mojej dodatkowo pływa trochę ugotowanego ryżu basmati, który został z dnia poprzedniego a który maż wrzucił do zupy nie chcąc by si zmarnował.
Zupa z soczewicy i szpinaku
Soczewicę w garnku zalać wodą i gotować ok 20 minut. Odcedzić. Pogrzać wywar. Cebule drobno posiekać, czosnek także. W drugim garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek. Zaszklić na średnim ogniu. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać, zalać wszystko wywarem i zagotować. Dodać do zupy soczewicę, kumin, pastę z chilli, szpinak. Doprawić pieprzem do smaku. Gotować na małym ogniu bez przykrycia 10 minut. Jeśli zupa jest gęsta dolać trochę wody. Na talerzu gotową zupę posypać posiekaną dymką.
|
Dieta? Niekoniecznie. Ale zupa - jak najbardziej!
OdpowiedzUsuńto dobrze, zupa i tak jest pyszna.
UsuńMoże być mrożony szpinak? bo tylko taki mam. Poza tym mam wszystkie składniki i ogromną ochotę na tą zupę :)
OdpowiedzUsuńpewnie ze tak, ja akurat mrożonego nie lubię wiec używam świeżego.
Usuńbardzo lubię zupy z soczewicą, pycha :)
OdpowiedzUsuń