poniedziałek, 24 lutego 2014

Cynamonowe pączki z serka homogenizowanego

Już w ten czwartek czeka nas tłustoczwartkowe obżarstwo, jak co roku zresztą... proponuję kolejne małe pączusie tym razem obtoczone w cukrze cynamonowym. Są niezwykle szybkie, pyszne i delikatne. Wystarczy pudełko serka homogenizowanego i słodkości trafia na stół. Przepis z Wypiecz wymaluj.  



Cynamonowe pączki z serka homogenizowanego 

  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka spirytusu
  • olej do głębokiego smażenia
do obtoczenia:
  • 2 łyżki cukru 
  •  łyżeczka cynamonu 
W misce wymieszać serek, jajka, dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, spirytus. Wszystko dokładnie wymieszać.  
W szerokim garnku rozgrzać olej. Łyżeczką maczaną w wodzie nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej. Smażyć do złotego koloru.
Usmażone pączki przekładać na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cynamonowym cukrze.



4 komentarze: