piątek, 11 marca 2011

Tarta z tuńczykiem

To nasz ulubiony sposób na tuńczyka. Przepis pochodzi z "Słodkie i pikantne placki" Anne Wilson z 1994 w którym autorka zastosowała do tarty gotowe ciasto na strudel a ja zamieniłam je na półkruche i wydaj mi sie że jest to całkiem dobre rozwiązanie.


Tarta z tuńczykiem

ciasto:
  • 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 kostki masła
  • jajko
  • łyżka lodowatej wody
  • szczypta soli
farsz:
  • puszka tuńczyka odsączonego z zalewy
  • puszka tuńczyka odsączonego z oliwy 
  • 1/2 szkl. majonezu
  • szklanka śmietany 18%
  • 3 cebule posiekane
  • 3 jajka lekko ubite widelcem
  • 1/2 szkl. sera utartego (najlepiej cheddar lub gouda)
  • 1 łyżka szczypiorku posiekanego lub natki pietruszki
  • szczypta pieprzu
Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Masło i mąke łączymy razem rozdrabniając aż powstaną grudki. Dodajemy jajko, sól, wodę i razem łączymy, zagniatając ciasto w kulę. Wkładamy ciasto na 15 min do lodówki. Nastepnie wyrabiamy na stolnicy wysypanej mąką, rozwałkowujemy na okragły placek i wkładamy do wysmarowanej formy do tart (lub tortownicy), nakłuwamy dno w kilku miejscach, wsypujemy np fasolę i wkładamy do piekarnika na 10 min. Tylko na tyle zeby sie ciasto delikatnie podpiekło.
W tym czasie robimy farsz: łączymy składniki w misce, mieszamy. Po wyjęciu formy z piekarnika wysypujemy ziarena fasoli i wlewamy farsz na ciasto, wkładamy ponownie do piekarnika na 25-35 min., az sie wierzch zetnie i zrumieni. Wyjmujemy i odstawiamy na kratkę do lekkiego przestygnięcia..
Smakuje super na ciepło, ale jeszcze lepiej na zimno szczególnie następnego dnia.

 


1 komentarz:

  1. chętnie zapamiętam sobie ten przepis, nigdy nie jadłam tarty z tuńczykiem.

    OdpowiedzUsuń