Tarta z tuńczykiem
To nasz ulubiony sposób na tuńczyka. Przepis pochodzi z "Słodkie i pikantne placki" Anne Wilson z 1994 w którym autorka zastosowała do tarty gotowe ciasto na strudel a ja zamieniłam je na półkruche i wydaj mi sie że jest to całkiem dobre rozwiązanie.
Tarta z tuńczykiem
ciasto:
- 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
- 1/3 kostki masła
- jajko
- łyżka lodowatej wody
- szczypta soli
- puszka tuńczyka odsączonego z zalewy
- puszka tuńczyka odsączonego z oliwy
- 1/2 szkl. majonezu
- szklanka śmietany 18%
- 3 cebule posiekane
- 3 jajka lekko ubite widelcem
- 1/2 szkl. sera utartego (najlepiej cheddar lub gouda)
- 1 łyżka szczypiorku posiekanego lub natki pietruszki
- szczypta pieprzu
Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Masło i mąke łączymy razem rozdrabniając aż powstaną grudki. Dodajemy jajko, sól, wodę i razem łączymy, zagniatając ciasto w kulę. Wkładamy ciasto na 15 min do lodówki. Nastepnie wyrabiamy na stolnicy wysypanej mąką, rozwałkowujemy na okragły placek i wkładamy do wysmarowanej formy do tart (lub tortownicy), nakłuwamy dno w kilku miejscach, wsypujemy np fasolę i wkładamy do piekarnika na 10 min. Tylko na tyle zeby sie ciasto delikatnie podpiekło.
W tym czasie robimy farsz: łączymy składniki w misce, mieszamy. Po wyjęciu formy z piekarnika wysypujemy ziarena fasoli i wlewamy farsz na ciasto, wkładamy ponownie do piekarnika na 25-35 min., az sie wierzch zetnie i zrumieni. Wyjmujemy i odstawiamy na kratkę do lekkiego przestygnięcia..
Smakuje super na ciepło, ale jeszcze lepiej na zimno szczególnie następnego dnia.
chętnie zapamiętam sobie ten przepis, nigdy nie jadłam tarty z tuńczykiem.
OdpowiedzUsuńWitam. Już jakiś czas temu znalazłam przepis na tą tartę. I przyznam się jak dla mnie jest super, robię ją dosyć często polecam na zimno.
OdpowiedzUsuńcieszę się niezmiernie. to jedna z moich ulubionych.
Usuń