Ciasto ananasowo-kokosowe
Przy okazji robienia porządków wiosennych w szufladzie znalazłam skoroszyt z wyciętymi przeze mnie sprzed ponad 10 laty różnymi przepisami. Wśród nich bylo to właśnie ciasto. Lubię kokos i ananas wiec postanowiłam go zrobić. Okazało się bardzo dobre w smaku, przypominało mi taką dużą i miękką kokosankę.
Ciasto:
- 300 g mąki
- 1 szklanka cukru
- 250 ml śmietany kremówki
- 3 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 14 g proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 1 szklanka cukru
- 6 płaskich łyżek masła
- 170 g wiórek kokosowych
- 1 puszka ananasa
- 2-3 łyżki mleka
Lekko ubić śmietanę, wsypując cukier i cukier waniliowy. Dodać kolejno 3 jajka, nie przerywając ubijania. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy całość wymieszać do jednolitej konsystencji. Blaszkę wysmarować tłuszczem, przełożyć ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 min. w temp. ok. 175 C.
Zrumienić wiórki kokosowe na suchej patelni. Zagotować mleko z cukrem i tłuszczem, dobrze wymieszać. Wsypać wiórki, zdjąć garnek z ognia. Osączyć ananasa, pokroić na małe kawałki, dodać do masy kokosowej. Wyjąć podpieczone ciasto równomiernie posmarować gotową masą ciasto. Ponownie wstawić blachę do gorącego piekarnika. Piec ciasto jeszcze przez 20 min do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wystygnięte ciasto pokroić w kwadraty.
Zrumienić wiórki kokosowe na suchej patelni. Zagotować mleko z cukrem i tłuszczem, dobrze wymieszać. Wsypać wiórki, zdjąć garnek z ognia. Osączyć ananasa, pokroić na małe kawałki, dodać do masy kokosowej. Wyjąć podpieczone ciasto równomiernie posmarować gotową masą ciasto. Ponownie wstawić blachę do gorącego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz