Gulasz segedyński
Lubie robić gulasze i one chyba wychodzą mi najlepiej... w ostatnim numerze miesięcznika "Sól i pieprz" zobaczyłam gulasz segedyński ktorego jeszcze nie robilam. Następnego dnia gulasz bulgotał na mojej kuchence. Oczywiście nie wszystko w tym przepisie mi sie spodobało wiec go trochę zmodyfikowałam po przeczytaniu kilku innych przepisów. Mój gulasz byl kwaśny, dzięki paście węgierskiej ostry i bardzo paprykowy. Najlepszy z wszystkich dotychczas zrobionych.
Gulasz segedyński
- 500 g łopatki wieprzowej
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyżka smalcu
- 400g kapusty kiszonej
- 1 łyżka kminku
- 4 łyżki papryki w proszku
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- 2 łyżki suszonej papryki
- łyżka pasty węgierskiej ostrej
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- woda do zalania gulaszu
- kwaśna śmietana
- natka pietruszki
- czerwona papryka
Mięso kroję w duże kawałki, cebule w piórka. Na dużej patelni na silnym ogniu topię smalec i podsmażam cebulę na złoty kolor. Zdejmuje patelnie z palnika, zdejmuje cebule a na pozostały tłuszcz dodaje paprykę oraz pokrojone kawałki mięsa, czosnek drobno pokrojony. Rozgrzewam znowu patelnie i po chwili przykrywam i smaże 10 minut do zrumienia sie mięsa. Dodaje cebulę. Podlewam winem. Smaże kolejne 10 minut aż wino odparuje. Dodaje kiszoną kapustę (wcześniej kroję ja i przepłukuje jeśli jest mocno kwaśna). Mieszam wszystko, zalewam wodą całość tak, żeby cała potrawa była przykryta. Wszystko mieszam i dusze na wolnym ogniu ok 45 minut. Doprawiam solą, pieprzem, pastą węgierską. W połowie gotowania wrzucam pokrojoną w kostkę papryke czerwoną. Gulasz podaje posypane natką pietruszki z kleksem ze śmietany
Ciekawa kompozycja ;-)) Zapewne smaczna.. trzeba będzie wypróbować ;-)
OdpowiedzUsuńBez wina, ale i tak bardzo pyszny... bigos ;) jak to mój mąż określił. za to jak szybko się robi. :) Kolejny wypróbowany przepis od Ciebie :)
OdpowiedzUsuńNovinko1 bardzo sie ciesze. pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń