Ekspresowa kremówka z groszkiem ptysiowym

Od dawna zabierałam się za przygotowanie tej nietypowej wersji karpatki. Bardzo lubię to ciasto, ale nie lubię go piec, bo nie zawsze wychodzi mi tak jak powinno. Dlatego gdy zobaczyłam karpatkę zrobioną na gotowym groszku ptysiowym, dzięki czemu jej przygotowanie jest iście proste i szybkie to musiałam ją wypróbować. Polecam szczerze, bo naprawdę jest pyszna i fajnie wygląda.


Ekspresowa karpatka z groszkiem ptysiowym 
  • 160-200 g groszku ptysiowego 
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 750 ml mleka 
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g masła
  • cukier puder do posypania ciasta



Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie wysypać połowę groszku ptysiowego, wyrównać.

Zagotować 500 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Zmniejszyc gaz pod gotującym się mlekiem. W pozostałym zimnym mleku wymieszać budynie. Do gorącego mleka, cały czas mieszając wlać budyniową mieszaninę. Gotować przez chwile mieszając trzepaczką, aby budyń nie przywarł do dna. Zdjąć z ognia, gdy będzie gęsty. Następnie wierzch garnka przykryć folią spożywczą i odstawić budyń do wystudzenia.

Gdy budyń będzie lekko ciepły przygotować krem. Miękkie masło zmiksować, następnie dalej miksując dodawać po łyżce budyniu, aż powstanie gładka masa bez grudek. Krem wyłożyć na groszek w foremce, wyrównać. Na wierzch wysypać pozostały groszek, pierwszą warstwę groszków delikatnie wciskać w krem. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 


Kremówka, karpatka, ciasto, groszek prysiowy, budyń, bernika, kulinarny pamietnik



4 komentarze:

  1. Przepis wydaje się być prosty, ekspresowy i wygląda pysznie - spróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ekspresowa i pyszna! Koniecznie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wersja. Karpatka na nowo. Będę próbować

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie spróbuję taka zrobić. Zapowiada się pyszny deser

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger