Gnocchi z pomidorkami, kurczakiem i szpinakiem

Obiad w 15 minut dzięki włoskim kluseczkom, czyli gnocchi podane w sosie ze szpinakiem, kurczakiem i pomidorkami. Jeśli macie własne, domowe wcześniej przygotowane takie włoskie kluski to idealnie się do tego dania nadadzą, tak samo jak gotowe ze sklepu. Do przygotowania gnocchi z pomidorkami, kurczakiem i szpinakiem potrzebujemy dokładnie tych 3 składników oraz słodkiej śmietany. Te wszystkie elementy w połączeniu ze sobą stworzą pyszne danie, które z pewnością Wam przypadnie do gustu. Idealnie sprawdzi się dla osób zabieganych, które nie mają czasu na przesiadywanie w kuchni, a chcą zjeść coś ciepłego i sycącego. Prosty i smaczny sposób na domowy obiad.

gnocchi, obiad, kurczak, piersi, pomidroki koktajlowe, bernika, szpinak, kulinarny pamietnik

Gnocchi z pomidorkami, kurczakiem i szpinakiem

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g liści szpinaku baby, świeżych lub 2 brykiety mrożonego
  • 400-500 g piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka ziół włoskich mieszanych albo prowansalskich 
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 500 g gnocchi, gotowych lub domowych
  • 250 ml śmietany kremówki, min. 30% tłuszczu
  • 200 g pomidorków koktajlowych


W osolonej wodzie ugotować gnocchi przygotowane przez siebie lub gotowe wg przepisu na opakowaniu. 

Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Piersi z kurczaka pokroić na niewielkie kawałki. Na rozgrzaną patelnię z wyższym brzegiem lub do garnka z oliwą lub olejem dodać cebule i ją zeszklić, po czym dodać czosnek, wymieszać i chwilę podsmażyć. Następnie dodać piersi z kurczaka, doprawić solą, ziołami i pieprzem, wymieszać, smażyć 5 minut aż białko się zetnie. Dołożyć dwie garście świeżego szpinaku. Całość dusić do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość co jakiś czas mieszając. Można użyć szpinak rozmrożony (2 brykiety). Zmniejszyć gaz, wlać śmietanę kremówkę, wymieszać, gotować 3-4 minuty. 

Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki, również włożyć do sosu razem z gnocchi. Całość gotować przez 1 minutę. Opcjonalnie doprawić do smaku.

gnocchi, obiad, kurczak, piersi, pomidroki koktajlowe, bernika, szpinak, kulinarny pamietnik

gnocchi, obiad, kurczak, piersi, pomidroki koktajlowe, bernika, szpinak, kulinarny pamietnik


6 komentarzy:

  1. Nigdy nie próbowałam. Bardzo lubię takie potrawy

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i rozpieszczające danie. Uwielbiam ten śródziemnomorski kulinarny klimat.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak się ma gotowe gnocchi to wygląda na ekspresowe danie 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie włoskie kluseczki ze szpinakiem zjadłabym bardzo chętnie. Lubię takie proste, kolorowe I szybkie przepisy :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię włoską kuchnię :) wszystko to co do tej pory jadłam bardzo mi smakowało :)
    Twoje danie wyglada bardzo apetycznie to przepis zabieram :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy mogę śmietankę zastąpić jogurtem naturalnym? Po prostu MAMA

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger