Słoneczna przekąska z ciasta francuskiego

Chcecie zaskoczyć gości lub rodzinę na spotkaniu czy imprezie? Przygotujcie przekąskę z ciasta francuskiego ale inną niż dotychczas. Polecam by była w kształcie słońca, nadziewana serkiem kremowym i szynką wędzoną najlepiej typu szwarcwaldzka. Taka słoneczna przekąska zachwyci każdego. A do tego  jest prosta i szybka w przygotowaniu. 

ciasto francuskie, przekaska, szynka, bernika, jogurt, kulinarny pamietnik

 

Słoneczna przekąska z ciasta francuskiego 

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • ok. 100g serka kremowego 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 
  • ok 100 g szynki wędzonej typu szwarcwaldzka 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 25 g startego sera bursztyn lub parmezan 
  • pieprz do smaku
  • 1 jajko
Sos czosnkowy:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

 

Z obu płatów ciasta wyciąć tej samej wielkości koła. Pierwsze koło ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszać serek z jogurtem, pieprzem i ziołami. Posmarować płat ciasta. Rozłożyć plasterki szynki, posypać startym serem. Przykryć drugim, wyciętym kołem.


Na środku koła lekko odcisnąć np. dno plastikowego kubka. Ostrym nożem naciąć ciasto, tworząc promienie. Każdy promień skręcić 2 lub 3- krotnie. Ciasto posmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, grzałka góra-dół i piec ciasto ok. 30 minut do zarumienienia.


Opcjonalnie można przygotować sos jogurtowy. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać jogurt naturalny, sól i pieprz, wymieszać. Oderwane kawałki ciasta maczać w sosie lub jesć same.. 

 

ciasto francuskie, przekaska, szynka, bernika, jogurt, kulinarny pamietnik


8 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam takiej. Wygląda rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna forma przekąski. Na dodatek prosta w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Misze powiedzieć że przekąska wygląda bardzo zacnie :) ciekawa jestem jak smakuje. Muszę spróbować żeby się przekonać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczna przekąska ,całość podzielona na super porcję! Teoretycznie nadzienie może być każde Zastanawiam się czy mogłabym zrobić taką z Nutellą i orzechami na słodko?

    Pozdrawiam serdecznie Kasia Ula Franiszyn Luciano

    OdpowiedzUsuń
  5. To są zdecydowanie moje smaki. Uwielbiam takie przekąski 🤩 poczęstuję się jeśli pozwolisz 😉

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak, to nawet całe słońce. Pysznie to wygląda ☀️👌

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam. Z chęcią spróbuje

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto francuskie zawsze mam w zanadrzu. Fajny kształt, idealny do oderwania. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger