Kurczak faszerowany ryżem z ziemniakami hasselback

Ten kurczak jest nietypowy. Zazwyczaj faszerujemy go warzywami, wątróbka i mięsem mielonym, cytrusami, tymczasem u mnie jest faszerowany ryżem z mnóstwem aromatycznych przypraw i podany z pieczonymi ziemniakami hasselback. Kurczak po upieczeniu jest pięknie przyrumieniony, ryż nabiera smaku przypraw i sosu z kurczaka, ziemniaki są chrupiące i miękkie. Całość jest pyszna i bardzo syta. Szczerze polecam. 

kurczak, ryz, ziemniaki, obiad, hasselback, bernika, kulinarny pamietnik, faszerowany

Kurczak faszerowany ryżem z ziemniakami hasselback
  • 1 tuszka z kurczaka (do ok 1,5 kg)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • ziemniaki
  • olej rzepakowy
  • igiełki rozmarynu
  • sól
  • pieprz
nadzienie:
  • ok. 100 g ryżu długoziarnistego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki domowej przyprawy do kurczaka (może być kupna)
przyprawa do kurczaka:
  • 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
   
 
Dobrze opłukać kurczaka, osuszyć. Do miseczki przecisnąć 2 ząbki czosnku, wymieszać z masłem, odrobiną soli i pieprzu. Skórę kurczaka delikatnie odsunąć od mięsa i pomiędzy włożyć masło z czosnkiem, rozprowadzić je pod skórą po obu stronach kurczaka. Naczynie, w którym będzie się piekł kurczak naoliwić. Włożyć do niego kurczaka, natrzeć z góry i od środka przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Z zewnątrz skropić olejem i odłożyć do lodówki na 1 godzinę.

W międzyczasie ugotować ryż w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu. Nie może być rozgotowany. Odcedzić, przełożyć do miski, odstawić. Piekarnik nagrzać do 180 st. góra-dół. 

Ziemniaki dokładnie wyszorować, ponacinać ale nie do samego końca, tak by powstała harmonijka. Włożyć do miski, posypać solą, pieprzem, rozmarynem, dokładnie wymieszać, tak by oliwa z przeprawami weszła też do środka ziemniaków. Odstawić. 

Cebulę i czosnek, paprykę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć  warzywa i smażyć przez 3-4 minuty. Następnie warzywa dodać do ryżu razem z wszystkimi przyprawami. Wymieszać. Nadzieniem wypełnić środek kurczaka. Za pomocą wykałaczek zamknąć kurczaka w miejscu gdzie był kuper, tak by nadzienie nie mogło wyjść w takcie pieczenia. Dookoła kurczaka ułożyć ziemniaki. Naczynie przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika. Jeśli mamy naczynie zamykane np żaroodporne to nie trzeba używać folii lecz go nim zamknąć. Piec przez 1 godz. i 20 minut. Następnie odkryć i piec kolejne 30-40 minut, aż nabierze rumianego koloru. W trakcie można polać wytwarzającym się sosem. 

Z upieczonego kurczaka usunąć wykałaczki, rozciąć kurczaka i podawać z upieczonymi ziemniakami w naczyniu, w którym się wszystko piekło.  U mnie brak widocznego środka, bo kurczak czekał na gości. 

kurczak, ryz, ziemniaki, obiad, hasselback, bernika, kulinarny pamietnik, faszerowany


5 komentarzy:

  1. Już sam wygląd naprawdę apetyczny. Chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, uwielbiam kurczaki i chciałabym spróbować się z tym przepisem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczny kurczak. Nadziewanego ryżem jeszcze nie piekłam, ale chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten przepis spadł mi z niebaba :) szukam już coś na święta. Dokładnie jakiegoś farszu czy to do kurczka, czy do kaczki czy gesi. Mam ochotę na jakieś faszerowane ptaszysko mieć na świątecznym stole ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię mięso drobiowe. Faszerowany kurczak to doskonoła propozycja na pyszny obiad. Może się skuszę :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger