Sałatka z marynowanej cukinii z fetą

Sałatka - minimum składników a maksimum smaku. Prosta, lekka, tania i pyszna. Cukinia, feta, cytryna, oliwa i wychodzi coś pysznego i niebagatelnego. Sałatka z marynowanej cukinii z fetą. Idealna lekką przekąskę czy kolację. Latem ją często robiłam ale jesienią też się sprawdzi. Polecam. 

feta, cukinia, salatka, przekaska, bernika, kulinarny pamietnik


Sałatka z marynowanej cukinii z fetą 

  • 1 cukinia 
  • ½ łyżeczki soli 
  • 3 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • pokruszony ser feta wg smaku
  • ¼ szklanki pestek dyni
  • natka pietruszki 

 

Cukinię pokroić ze skórą na cienkie wstążki za pomocą obieraczki lub mandoliny. Włożyć wstążki cukinii do dużej miski. Do cukinii dodać sól, sok z cytryny i posiekany ząbek czosnku. Wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 1 ½ godziny do 6 godzin.

Następnie wyjąć cukinie z lodówki, odcedzić i wyrzucić ząbek czosnku. Delikatnie osuszyć wstążki cukinii z marynaty. Włożyć plastry cukinii do miski. Skropić cukinię oliwą z oliwek i delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Posypać sałatkę pokruszoną fetą, pestkami dyni i posiekaną natką.

Salatka-z-marynowanej-cukinii-z-feta


feta, cukinia, salatka, przekaska, bernika, kulinarny pamietnik


1 komentarz:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger