Sałatka z marynowanej cukinii z fetą
Sałatka - minimum składników a maksimum smaku. Prosta, lekka, tania i pyszna. Cukinia, feta, cytryna, oliwa i wychodzi coś pysznego i niebagatelnego. Sałatka z marynowanej cukinii z fetą. Idealna lekką przekąskę czy kolację. Latem ją często robiłam ale jesienią też się sprawdzi. Polecam.
- 1 cukinia
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki świeżego soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- pokruszony ser feta wg smaku
- ¼ szklanki pestek dyni
- natka pietruszki
Cukinię pokroić ze skórą na cienkie wstążki za pomocą obieraczki lub mandoliny. Włożyć wstążki cukinii do dużej miski. Do cukinii dodać sól, sok z cytryny i posiekany ząbek czosnku. Wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 1 ½ godziny do 6 godzin.
Następnie wyjąć cukinie z lodówki, odcedzić i wyrzucić ząbek czosnku. Delikatnie osuszyć wstążki cukinii z marynaty. Włożyć plastry cukinii do miski. Skropić cukinię oliwą z oliwek i delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Posypać sałatkę pokruszoną fetą, pestkami dyni i posiekaną natką.
Nigdy nie jadłam takiej cukinii. Chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuń