Kaczka z jabłkami i kopytkami

Co powiecie dzisiaj na pyszny obiad z kaczką w roli głównej? Udka z kaczki z warzywami, jabłkiem i kopytkami. Tak, wiem że ten obiad jest typowo jesienny, ale myśle że akurat kaczka z warzywami jest dobra o każdej porze roku i na każdą pogodę. A ten obiad jest wyśmienity i sprawdzi się od święta jak i na uroczystą okazje. Zapraszam. 

kaczka, jablka, kopytka, bernika, kulinarny pamietnik, obiad



Kaczka z jabłkami i kopytkami
  • 4 udka z kaczki
  • 4 marchewki
  • 3 jabłka
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki majeranku 
  • szklanka bulionu/rosołu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • sól
 
 
Udka z kaczki naciąć na skórze w kratkę. Wymieszać majeranek, sos sojowy, przeciśnięty czosnek i marynatą natrzeć udka. Posolić i odstawić do zamarynowania na 1 godzinę. Marchewki obrać i pokroić w paski, jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, cebulę posiekać drobno. 
Rozgrzać maksymalnie patelnię (bez tłuszczu), włożyć udka, smażyć aż skórka nabierze złotego koloru. Mięso przełożyć mięso do żaroodpornego naczynia z odrobiną tłuszczu ze smażenia i podlać bulionem. Dodać cebulę, jabłka, marchewki, przykryć i dusić przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Kopytka: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odlać wodę, odparować, aby pozbyć się nadmiaru wody. Lekko ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę do miski. Wyrównać. Ziemniaki należy podzielić nożem na 4 części. Jedną część wyjąć, puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Włożyć pozostałe ziemniaki,  wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Stolnicę posypać mąką, z ciasta uformować długie wałeczki i pociąć je na kawałki pod kątem na kształt kopytek. Ugotować w osolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia. 
Na talerz włożyć porcje klusek, dodać upieczone udko i warzywa z jabłkiem. Całość polać sosem, który pozostał w naczyniu żaroodpornym. Posypać zieleniną. 

kaczka, jablka, kopytka, bernika, kulinarny pamietnik, obiad


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger