Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem i migdałami

Nadszedł najlepszy czas na delektowanie się rabarbarem. Ja sezon otarłam przepyszną, maślanymi delikatnymi, kwaskowatymi drożdżowymi ślimaczkami z rabarbarem. Coś niesamowitego w smaku. Ta drożdżówka przepysznie otwiera mój letni sezon na owocowe ciasta. A jeśli nie macie rabarbaru to nadziać ją możecie każdymi praktycznie owcami. Świetnie nadadzą się jagody, truskawki, maliny, jeżyny czy później śliwki. Zapraszam. Źródło

drozdzowka, rabarbar, ciasto, drozdze, bernika, kulinarny pamietnik, migdaly

Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem i migdałami

  • 125 g mleka, w temp. pokojowej
  • 20 g drożdży świeżych lub 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 50 g cukru
  • 310 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 40 g masła, miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
nadzienie: 
  • 40 g płatków migdałowych 
  • 250 g rabarbaru
  • 40 g miękkiego masła
  • 60 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 2 szczypty cynamonu
  • 10 g mąki/skrobi ziemniaczanej
lukier:
  • 50 g cukru pudru
  • 10 g soku z cytryny

 

Najpierw podgrzać mleko, aż będzie lekko ciepłe. Odlać 2 łyżki, dodać do niego pół łyżeczki cukru pudru i drożdże do niego. Wymieszać, przykryć i odstawić na 5 minut aż drożdże zaczną pracować. Resztę mleka i cukru wlać do misy miksera. Dodać drożdże, miękkie masło, żółtko, mąkę i sól. Powoli mieszać najlepiej za pomocą haka do chleba (albo wyrabiać ręcznie) aż ciasto się połączy (jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodać trochę więcej mąki). Następnie wyrabiać ciasto na średniej prędkości przez kilka minut, aż będzie idealnie gładkie. Gotowe uformować w kule, umieścić w natłuszczonej misce, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 do 2 godzin, aż podwoi wielkość.

Formę - u mnie tortownica 24 cm - posmarować tłuszczem, posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.  Ja preferuję papier.

Rabarbar należy umyć i obrać z włókien. Pokroić na drobne (ok. 0,5 cm) kawałeczki. Rozdrobnić blenderem na papkę, po czym odcisnąć sok (zbyt mokre nadzienie spowoduje że ciasto się nie upiecze i będzie zakalec). Rabarbar włożyć do miski, dodać cukier trzcinowy, cynamon, skrobię, masło i wymieszać wszystko na masę. Masa nie będzie idealna, ale nie ma to znaczenia.

Gotowe, wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej delikatnie mąką stolnicy na duży prostokąt. Całość posmarować masą z rabarbaru, posypać migdałami. Ciasto zwinąć wzdłuż szerszego boku w roladę, następnie za pomocą ostrego noża, przeciąć na 13-16 równych części. Umieścić kawałki obok siebie w tortownicy, przykryć i pozwolić mu rosnąć w ciepłym miejscu przez 30-45 min.

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni i piec bułki przez około 25 minut, aż wierzch będzie pięknie brązowy i wypłyną soki z owoców.

Przygotować glazurę przez wymieszanie cukru pudru z sokiem z cytryny. Po schłodzeniu wierzch bułek posmarować glazurą i posypać płatkami migdałowymi. 

drozdzowka, rabarbar, ciasto, drozdze, bernika, kulinarny pamietnik, migdaly

drozdzowka, rabarbar, ciasto, drozdze, bernika, kulinarny pamietnik, migdaly


5 komentarzy:

  1. Rabarbarowe wypieki bardzo lubię. Tylko zastanawiam się, dlaczego są tak pożądane wiosną. Rabarbar rośnie cały rok...

    OdpowiedzUsuń
  2. I ja uwielbiam rabarbarowe wypieiki :) ciasta są przepyszne, a do nich kompot z rabarbaru mojej mamy :) narobiłaś no ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj uwielbiam ciasta z rabarbarem, szczególnie te drożdżowe! Twoja drożdżówka wygląda przepysznie. Niestety u nas w Hiszpanii nigdzie nie ma rabarbaru :-( Próbowałam nawet zasadzić w ogrodzie, ale nie urósł. No cóż, muszę poczekać na wizytę w Polsce :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystko co z rabarbarem, świetny wpis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne. Niegdyś nie robiłam takich. Z chęcią spróbuję

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger