Makaron z pesto i krewetkami

To danie to połączenie wszystkiego co najlepsze ma kuchnia śródziemnomorska, kuchnia włoska do zaoferowania. Włoskie pesto, makaron i przepyszne krewetki w jednym daniu to radość dla podniebienia. Do tego pomidorki i mozzarella, czyli klasyczne włoskie dodatki do makaronów. To wszystko w jednym daniu. Prostym, szybkim i pysznym. 

krewetki, pesto, makaron, bernika, obiad, kulinarny pamietnik, bazylia

Makaron z pesto i krewetkami

pesto

  • 2 doniczki bazylii (4 garście liści)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 40 g orzeszków nerkowca (w oryginale piniowych)
  • 40 g tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
dodatki:
  • makaron penne
  • ser mini mozzarella
  • pomidorki koktajlowe
  • kilka krewetek
  • łyżka sosu sojowego
  • ząbek czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • pieprz
  • łyżka masła

  

Makaron ugotuj al dente. W międzyczasie przygotować sos i krewetki.

Rozgrzać patelnię, wrzucić na nią orzeszki i podprażyć je przez kilka minut, aż się lekko zrumienią. Przełożyć orzeszki do wysokiego naczynia, dodać do nich oliwę z oliwek, listki bazylii, parmezan, czosnek, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość zmiksować najlepiej za pomocą blendera. Ma powstać na gładki sos, który można ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Jeśli sos jest za gęsty wystarczy dodać trochę więcej oliwy, jeżeli za rzadki to dodać trochę bazylii lub parmezanu. Gotowy sos wymieszać z ciepłym makaronem. 

Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę i rozmrozić. Nieobrane krewetki obrać z pancerzy (pozostawić ogonki). Nieoczyszczone krewetki naciąć lekko nożem wzdłuż tułowia i usunąć czarne jelito. Tak przygotowane krewetki opłukać i dokładnie osuszyć. Zamarynować w sosie sojowym. 

Na patelni podgrzać masło, włożyć drobno posiekany czosnek i smażyć przez pół minuty. Włożyć krewetki i smażyć przez minutę z jednej strony. Dodać sok z cytryny. Zmniejszyć ogień do średniego, krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.

Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, dodać do makaronu. Wymieszać. Na górę makaronu ułożyć kulki mozzarelli oraz usmażone krewetki. Posypać posiekaną bazylią.

krewetki, pesto, makaron, bernika, obiad, kulinarny pamietnik, bazylia

krewetki, pesto, makaron, bernika, obiad, kulinarny pamietnik, bazylia


7 komentarzy:

  1. Kupiłaś mnie tym przepisem :) Uwielbiam włoską kuchnię i śródziemnomorskie smaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie ze składników, które uwielbiam. Pesto, krewetki, makaron... mogłabym jeść codziennie. Pyszna propozycja, więc na pewno wykorzystam. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki letni przepis. Krewetki i makaron bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam to połączenie:) makaron i krewetki co cos co mogę jeść cały czas...

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna propozycja na dobrą kolację lub miłą przekąskę, bardzo często mam te składniki w mojej kuchni tak więc już wiem jak je wykorzystam następnym razem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Brałabym bez trzymanki! Uwielbiam takie jedzenie ... krewetki są moją miłością! Śródziemnomorska kuchnia Według mnie jest najlepsza! Taka prosta taka pełna smaku taka bogata!

    OdpowiedzUsuń
  7. Do tego dania dodałabym pesto rosso Monini, które ma cudowny smak!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger